Menu
Forrige artikel

Roskildes skjulte perle

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 964

 

Sankt Laurentius, der ligger lige ved Roskilde Domkirke, rummer både unik, underjordisk kirkeruin og tårn med udkig og fangeceller. I år fylder kirkeruinen 900 år, og det fejrer Sankt Laurentius med åbent hver dag hele sommeren og gratis introduktioner hver time i åbningstiden.

Det er ikke alle, der får øje på det, når de med hastige skridt krydser Stændertorvet ved Roskilde Domkirke. Men lige dér under markeringen i flisebelægningen gemmer sig et helt unikt sted. En bevaret bid af middelalderens Roskilde, som du kan træde direkte ned i. En tidslomme i sten med både enestående flisegulv, skelet og fortællinger om de mennesker, der levede her engang.

Den underjordiske kirkeruin, som er en vigtig del af besøgsstedet Sankt Laurentius, fylder 900 år i 2023, og det fejrer ROMU ved at gøre det ekstra let for både roskildensere og turister at få glæde af stedet:

”I sæsonen holder vi åbent hver dag, og museumsværter giver hver time i hele åbningstiden en kort introduktion til oplevelsen. Her får man de vigtigste fortællinger om kirken i middelalderens Roskilde og om det fascinerende tårn, som står der endnu. Introduktionerne gives på både dansk og engelsk. Det er fortællinger, der er spændende for både voksne og børn,’’ fortæller kommerciel chef i ROMU, Anette Gade Kristensen.

En træpæl afslører alderen

Når det overhovedet er muligt at fastslå, at kirkeruinen fylder 900 år i år, skyldes det en træpæl og dens årringe. Middelalderarkæolog Jesper Langkilde forklarer:

”Rundt om den kirke, der i dag ligger som underjordisk ruin, var oprindeligt et hegn. Ved at se på de forskellige tykkelser af årringene i en træpæl fra hegnet, har vi kunnet fastslå, at det er bygget i 1123/24. Årringene er nemlig lidt som en stregkode og afslører, hvilket år træet er fældet.”

Med den viden, er der ikke langt til at kunne fastslå selve kirkeruinens alder:

Vi er rimeligt sikre på, at hegnet er bygget samtidig med selve kirken. Derfor tør vi godt sige, at kirken, som man kan se resterne af under Stændertorvet, er 900 år i 2023,” fortæller middelalderarkæologen.

Fangehuller og udkig

Kirkens tårn, som også er en del af besøgsoplevelsen, er først bygget i 1500-tallet. Det fik til gengæld lov at stå, da man rev kirken ned i forbindelse med reformationen.

Gennem århundrederne har det været brugt til fængsel, brandvagt og mange andre ikke-kirkelige formål.

”Man kan stadig i dag få sig lidt af et gys, når man træder ind i en af fængselscellerne og forestiller sig det kummerlige liv, fangerne her har haft. Man kommer ret tæt på; på væggene kan man endnu se den ”graffiti”, som nogen har ridset ind i væggen,” fortæller Anette Gade Kristensen.

I tårnet kan du også tage de smalle trapper op til den gamle kirkeklokke af malm og få det fineste udkig over byens tage.

Sankt Laurentius har åbent hver dag fra 15. juni til 15. september kl. 10-16 i fødselsdagsåret 2023.

Et besøg koster 40 kr. for voksne, børn er gratis.

Hver hele time i åbningstiden giver museumsværten 10 minutters gratis introduktion til kirkeruin og tårn. Første gang er kl. 10, sidste gang er kl. 15. Introduktionerne kræver ingen tilmelding.

[Historie-online.dk, den 14. juni 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Da København blev wonderful
Skal den gamle grill på museum?
Ragnarock udstiller TV-2s lydstudie