Hvorfor lige Første April?
En populær teori hævder, at aprilsnarreriet kan have en sammenhæng med overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender. Kan det nu passe?
De fleste kulturer har forskellige former for narredage, som regel placeret i tilknytning til betydelige skift i årets cyklus, nytår.
Men hvorfor så netop Første April? Èn teori er, at valget af denne dato hænger sammen med kalenderreformen, og overgang fra juliansk til gregoriansk kalender. Frankrig var det første land, som overtog pave Gregorius´kalender, hvilket skete allerede i 1582. Allerede i 1564 havde en lov dog flyttet årets officielle starttidspunkt fra påske til 2. januar.
En af konsekvenserne var, at nytår blev "flyttet" fra slutningen af marts til 1. januar. I følge denne teori blev betegnelsen "Poisson d´avril" ("Aprilsfisk") sammen med drillerier, knyttet til de stædige, der ikke ville lade sig indrullere i det nye system, men hårdnakket holdt fast ved at fejre det gamle nytår.
Denne teori kan dog ikke forklare, hvorfor aprilsnarreriet så var udbredt i protestantiske og anglikanske lande på 1. april før disses overgang til gregoriansk kalender. Det er heller ikke helt klart hvilke konkrete belæg, teorien har - men dette forhindrer ikke, at man kan opleve den præsenteret som et faktum. Hvad den altså ikke indtil videre er.