Menu
Forrige artikel

Caracallas termer

Kategori: Artikler
Visninger: 7521

 

Roms termer var og er imponerende bygningsværker. I dag findes kun ruinerne, hvoraf det næststørste også er det mest velbevarede. Opført i perioden 212 til 217 af først Septimus Severus og fuldendt af Caracallas, der har lagt navn til. Man regner med, at det dagligt blev besøgt af op til 10.000 romere, der ikke alene kunne få varme og kolde bade, men også gå i et stort bibliotek på stedet. Da det blandt andet drejede sig om at vinde romernes gunst, var det åbent for alle. Og i tilknytning var der et stort Mihtræum.

Det har regnet her til morgen, så Rom damper, nu hvor solen atter har taget magten. Overlevelsesstrategien er at sætte sig i skyggen med den uundværlige espresso og så nyde gensynet med Caracallas imponerende bygningsværk.

Det imponerende bygningsværk dannede kulissen for de tre tenorers første koncert i forbindelse med VM i fodbold i Rom 1990. Hvor de blandt andet sang ’O sole mio’ – også i en drilsk udgave. (https://www.youtube.com/watch?v=ZvLZSgP0QMY&t=129s).

De eksisterende bygninger afslører en længde på 337 meter og bredde på 328 meter. Men det var ikke kun ’en badeanstalt’. Ud over de forskellige bade var der blandt andet et stort bibliotek med både latinske og græske bøger. Hertil kom flere træningssale – gymnastik og boksning – samt muligheder for ’kropspleje’, der dækkede massage og pleje med salver med mere.

Via en række akvædukter blev vandet ført til det store kompleks og fordelt til de forskellige områder. I et frigidarium drejede det sig om koldt vand. Med sommertemperaturer på over 40 grader var det en befrielse med det kolde vand. Temperaturen i dag når slet ikke så langt op – her er nu 29 grader – men den høje luftfugtighed får næsten en til at længes efter oplevelsen.

Naturligvis var der også et caldarium, hvor man kunne hoppe i varme bassiner. Andre steder har man fundet kanaler, der afslører, at der også må have været dampbade. Blandt andet ved den fantastiske ’Villa dei Quintili’, der ligger ved ’Via Appia Antica’ omkring seks kilometer fra begyndelsen af vejen ved Porta San Sebastiano.  

Der var ligeledes en såkaldt palaestra, en træningssal, hvor man kunne dyrke både gymnastik og boksning.

Kroppen i atletisk udgave sammen med den mere rå bokser. Fra Museo Nazionale i Rom

En 3D rekonstruktion af Caracallas termer ses her: https://www.youtube.com/watch?v=pjLiQdI0U9I&t=13s

Opdagelsen af Mihtræet i 1912

Under ledelse af den klassiske arkæolog, Ettore Ghislanzoni påbegyndte man en større udgravning i området. De blev overraskede, da de fandt et større underjordisk kompleks, der viste sig at være et Mithræum. Det er et af de allerstørste i Rom i omfang. Man kommer først ind i et ’forkammer’. Herefter følger det egentlige kammer, hvor man foretog de religiøse handlinger – riter.

Her er Mihtras gengivet på en fresco. Desværre er ansigtet hugget bort. Forskerne er forholdsvis enige om, at det skete, efter de kristne havde ’vundet’ religionskrigen mod Mihtras-tilhængerne. Det forekommer rigtigt, da vi har et indgående kendskab til denne form for ikonoklaster i kirkens navn. Og det var absolut ikke alene lokaliseret til Rom. Overalt i det romerske imperium er der – desværre – uendeligt mange eksempler på dette. (I vore dage har vi set ISIS’ forfærdende fremfærd blandt andet i Palmyra).

Mihtras med ansigtet hugget bort

Der kommer senere en fortælling om de kristnes ødelæggelser af kulturarven – noget vi i Danmark oplevede under reformationen, da de katolske helgener og endda selveste jomfru Maria blev revet ud af kirkerne – og ganske ofte ødelagt.

Der er lavet en lille film om Mihtræet under Caracallas termer. Den kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=-h579DfQOcg

På en af væggene i Mihtræet i Santa Prisca kirken i Rom har man fundet en inskription med følgende ordlyd: ”Es nos servasti sanguine fuso” – ”Ved at dele dit blod har du frelst os”. Det ligger vist så tæt op ad kristendommens nadver, som det kan komme.

Rekonstruktion af en af Caracallas haller

Vi er efterhånden nået til det tidspunkt, hvor en espresso kunne gøre godt i varmen. Og i Rom er man aldrig langt væk fra muligheden. Og så er der selvfølgelig også mulighed for at supplere med et køligt glas hvidvin. Fra Puglia der har fremragende vine.

Så her i den svalende skygge kan jeg berette, at vi i næste uge skal på vandring til

Cirkus Maximus, hvor der faktisk findes et spændende Mithræum, som man let kommer til at overse. Rent umiddelbart kan man ikke komme ind. Her skal man have kontakt til blandt andet organisationen Roma Sotterranea. (www.romasotterranea.it).

Grazie questa volta.

(NB: Flere har skrevet og spurgt, om jeg ikke kunne angive adresser, åbningstider med mere. Det gør jeg gerne fremover. Til sidst også markering på et kort, man kan tage med sig.)

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom" her

[Historie-online.dk, den 9. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
In vino veritas
Kunst fra Villa dei Quintilii i Rom
Nyt om kejser Nero