Menu
Forrige artikel

En hotter med det hele

Kategori: Artikler
Visninger: 5770

 

’En hotter med det hele’. Pølsevognen har 100 år på bagen, og nu kan du skrive dig ind i historien. Jan har nemlig sat sin klassiske pølsevogn til salg på DBA. En pølsevogn, der har mættet rockere, serveret pølser inde i et fængsel og sørget for, at flere unge kom til gudstjeneste.

For Jan var pølsevognen drømmejobbet

Når man som lille dreng hungrer efter en rød pølse med brød, var det nærmest lykken – og i hvert fald turens højdepunkt – når Jan og familien skulle til København. Her blev det en vane at stoppe op ved pølsevognen placeret ved hovedbanegården og indtage en pølsefrokost.

- Efter at have gjort det i mange år, tænkte jeg, at det da ville være et skønt job at have. Sikke dejligt enkelt, hyggeligt og nemt det må være at stå inde bag skranken og dagen lang spørge kunder, om de kunne tænke sig ’en rød eller en ristet’, fortæller Jan til DBA Guide.

Samtidig med, at han fik den tanke, ringede Jans nevø. En pølsevogn var kommet til salg på DBA, og Jan slog til.

Pølsevognen har mættet rockere, indsatte i fængslet og fået unge til at gå i kirke

Jans pølsevogn er ikke kun særlig, fordi den ligner en klassisk, ikonisk pølsevogn. Den er også helt speciel på grund af dens historie. Flere gange har Jan nemlig udlånt vognen, og en af gangene skulle pølsevognen rykke ud til et rockerarrangement. En anden gang kørte Jan ud med pølsevognen for at servere pølser inde i ’Ting- og Arresthuset’ i Århus i forbindelse med deres 100 års jubilæum. Det var tilbage i 2006, 9. oktober.

Pølsevognen kan også tage æren for, at flere unge er begyndt at gå i kirke i Hørning. For Blegind kirke, der ligger i Hørning, lejede i en årrække fast Jans pølsevogn til én gang om året at stå udenfor kirken med gratis pølser efter gudstjeneste.

Derfor sælger Jan pølsevognen

Jan driver til dagligt en glarmester-virksomhed ’Hørning glas’, hvor han sælger alt i bygningsglas, og du kan også bestille billederammer i specialmål. Derfor har Jans pølsevognsbiks, ’Clemens pølsebod’, altid været tænkt som en hobbyvirksomhed ud over det daglige arbejde. En pølsevogn for hyggens skyld. En biks, han kunne rykke ud med til events. Hver nytårsaften mætter Jan eksempelvis hele nabolaget i Alslev, hvor han og konen bor, med gratis pølser.

- Men jeg er blevet ældre, og jeg holder ikke til at stå op så længe. Jeg skal indimellem sidde ned, og det er derfor efterhånden blevet et for stort arbejde for mig at have pølsevognen. Hver gang den skal i brug, skal den slås op, alt gøres klart og alt sådan noget, fortæller Jan til DBA Guide.

Derfor sælger han nu sin elskede pølsevogn.

Jans store pølsevognsforbillede

For en måned siden fyldte pølsevognen 100 år. Pølsevognen er en forretningsmetode, der på en måde var lidt foran sin tid, for i dag skyder det op med street food-vogne i Danmark, men pølsevognen kom først. Og selvom den klassiske pølsevogn i dag langsomt er forsvundet mere og mere fra bybilledet, er Jan ikke i tvivl om, at den slags biks kan noget: Pølsevognen går aldrig af mode, siger Jan til DBA Guide.

Han synes dog også, at man som pølsemand skal lægge energi i at forny biksens indhold. Jan fortæller flere eksempler inde fra pølsevognen på Hovedbanegården, hvor ejeren har fundet på nye type pølser, og på den måde konstant forsøger at følge med tiden.

- John, der ejer pølsevognen på Hovedbanegården ’Johns Hotdog Deli’ i København er nok mit forbillede inden for pølsevognsverden, kan man sige, fortæller Jan til DBA Guide.

Jans dom: Skal pølsen sprække eller ej?

Efter 15 år med pølsevognen har Jan stor erfaring med at tilberede pølser, og derfor er han da heller ikke i tvivl om, hvordan en god pølse skal være:

- Den skal knække, råder Jan, der forklarer, at når du sætter tænderne i en pølse og hiver ned, skal pølsen helst knække. Så er den produceret og stegt helt tilpas.

Men det tilberedningsspørgsmål, som nok er allervigtigst at stille Jan, er, hvorvidt pølsen skal sprække på grillen eller ej. De fleste af os har nok prøvet, at pølsen når at sprække, inden vi har taget den fra grillen. Er det mon en fejl?

- Pølser skal sprække, synes jeg, lyder det fra Jan.

Hans egen yndlingspølse er Hørning-pølsen, som kaldes for ’Høning grillen’. Den får Jan leveret direkte fra lokalslagteren, og i den er der ikke sparret på kødet, og den er samtidig krydret med urter som løvstikkefrø og ramsløg.

- Når man først har smagt Hørning grillen, vender man ikke tilbage til de normale pølser, siger Jan til DBA Guide og tilføjer:

- Normale pølser kan jeg spise syv af, før jeg bliver mæt, men når det gælder Hørning-pølsen, kan jeg kun spise to styk. Den mætter godt.

Artikel fra DBA Guide

[Historie-online.dk, den 10. februar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Påklædningsdukker. En stor samling
Kjeld har mere end 800 kameraer i sin samling
Enigma - nazisternes hemmelige våben