Menu
Forrige artikel

Vikingeskib på fredeligt togt til Kina

Kategori: Arkiv
Visninger: 3332

Vikingeskibet 'Eik Sande', som i den kommende uge sendes som fortrop til en vikingeudstilling i Kina, er en minutiøs rekonstruktion i fuld skala af en båd fra det berømte norske Gokstad-fund.

Båden, der lå knust ved en mægtig mands gravmæle, er omhyggeligt genskabt af bådebyggerne på Vikingeskibsmuseet i Roskilde og viser, hvordan vikingerne forstod at vælge det rigtige tømmer og udnytte træets naturlige form.

"Vikingerne var søfarere, og deres fantastiske evne til at krydse havene for at plyndre, erobre, handle og bosætte sig i tre verdensdele, forandrede verden i perioden 800-1050. Vi vil vise folk i Kina, hvordan vikingerne havde et særligt forhold til deres skibe. Deres krigsskibe, handelsfartøjer og fiskerbåde havde stor symbolsk værdi, og skibene var en vikings hjem på de lange togter til så fjerne destinationer som Amerika og Arabien", siger Tinna Damgård-Sørensen, direktør for Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

De seneste måneder har det knap 10 meter lange vikingeskib været udstillet i afgangshallen i Københavns Lufthavn, hvor skibet har fået mange beundrende ord med på vejen. Efter et kort smut omkring Vikingeskibsmuseet for klargøring, går skibets rejse nu videre til Suzhou nær Shanghai. Senere får skibet følge af originale genstande fra Danmarks vikingetid.
Guld, sølv og overarme af stål

Med sig hjem fra deres rejser bragte vikingerne luksusvarer, råmaterialer, klæder, smykker og våben. De mødte nye skikke, som fandt vej til Skandinavien og nordiske håndværkere lod sig inspirere af det fremmede, som de blandede med egne traditioner. På den måde skabte de nye design af ofte enestående skønhed.

"Vi har udvalgt en række udsøgte eksempler på vikingernes kunsthåndværk af sølv og guld for at vise, hvor langt fremme skandinavisk design var, allerede for mere end 1000 år siden", siger professor Søren Sindbæk, Aarhus Universitet. At sejle og ro en båd som Eik Sande er en opgave, der kræver otte mand med overarme af stål. Derfor medbringes også en særlig romaskine, hvor udstillingens besøgende kan prøve kræfter med en vikingesømands hverdag samt tøj, våben og værktøj til de arbejdende værksteder.
Samarbejde og støtte

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Sydvestjyske Museer, Aarhus Universitet, Vikingeskibsmuseet og Nationalmuseet, der rummer nogle af de fineste arkæologiske samlinger i Danmark. Udstillingen er muliggjort gennem en stor donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål.
Sø- og landtransporten med container er finansieret af Maersk Line.

Vikingeskibet, romaskinen, dragter samt rekonstruktioner af våben og værktøj, der skal bruges til den levende formidling i udstillingen, i pakkes i container på Vikingeskibsmuseet i Roskilde tirsdag den 20. januar.

(januar 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Guldspiraler er en gåde for arkæologerne
Danmark på vej til at få et heksemuseum
Ny website med kilder om mordet på Broendehusmanden