Menu
Forrige artikel

Kongekapellet på Grathe hede er fundet

Kategori: Arkiv
Visninger: 6268

Museum Silkeborg har ved en prøvegravning fundet sporene af kapellet hvor Svend Grathe blev gravlagt, efter at han tabte slaget mod kong Valdemar.

Arkæologer ved Museum Silkeborg har fundet resterne af kapellet på Grathe Hede. Ifølge skr. kilder var det her Svend (der fik tilnavnet Grathe efter stedet) blev begravet. Han var blevet dræbt kort tid efter slaget på Grathe Hede, hvor hans og kong Valdemars tropper stødte sammen.

Svend tabte slaget og livet, og han blev stedt til hvile ved Grathe Kapel. Tilbage fra midten at 1800tallet er der en række beretninger om kapeltomtens tilstand. Formentlig var den helt sløjfet i 1860 og stenene genbrugt andre steder. I 1891 blev der rejst en mindesten på stedet hvor kapellet formodedes at være. Men præcist hvor kapellet har ligget har vi indtil nu ikke været sikre på. Gravningerne i 1800tallet resulterede i nogle skitser og en tegning af hvordan kapellets fundament angiveligt så ud, men helt overbevisende var det ikke. Derfor besluttede museet, at lave en prøvegravning for at se om man kunne lokalisere tomten og for at se om de nu også så ud som den nærmest kvadratiske grundplan vi har fra 1860.

Det er nu lykkedes at lokalisere kapellet. Man kan desuden se, at bygningen ligner en bygning som man ville forvente et kapel så ud - med kor og skib, som i en kirke. Ved prøvegravningen blev der desuden konstateret mange grave - særligt på kapellets nordside. Kirkegårdens afgrænsning mod N, S og Ø er også blevet fundet.

(august 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Stormand blev begravet i bronzekedel
Nu åbner Borgcenteret!
Sensationelt bronzefund i Gl. Skørping