Menu
Forrige artikel

En vidunderlig verden

Kategori: Bøger
Visninger: 8094

Af Anders Ellegaard, cand.jur.

Maleren Johannes Larsen blev født i Kerteminde d. 27. december 1817. 150-årsdagen for hans fødsel blev fejret på Johannes Larsen Museet på forskellig vis. Blandt andet med en udstilling sammensat af værker valgt af 60 inviterede personer: ornitologer, politikere, skuespillere, forfattere, naturformidlere, videnskabsfolk, museumsfolk og kertemindere. Værkerne var både nogle af Johannes Larsens egne og nogle af de inviteredes selvskabte.

De inviterede personer havde tillige skrevet et stykke om deres valg af et værk, deres tilknytning til eller inspiration fra Johannes Larsen eller museet. Tilgangen til emnet har kunnet være: fugle, farver, projekt, teknisk dygtighed, hjemmet eller jagten.

Værkerne og teksterne er samlet i et katalog med samme titel som udstillingen: ”En vidunderlig verden.” Med så mange bidragsydere og med deres forskellige baggrunde og forudsætninger er det blevet en kalejdoskopisk bog. Den enkelte læsers kendskab eller forhold til bidragsyderne, er derfor afgørende for, hvilke bidrag, der sættes højest. Men som Peder Laale skrev: ”Somme æde ét og somme et andet, fordi bliver alt mad ædt.” Denne anmelder nævner derfor med sindsro nogle af de tekster, som har gjort mest indtryk.

Anette Ranum skriver om Johannes Larsens ophold i Jægerhuset på Henne Kirkeby Kro gennem 30 år, hvor han malede og gik på jagt ved Filsø.

Bente Scavenius skriver om romantisk havestil og havehuse.

Hans Støttrup Jensen skriver om Johannes V. Jensen og hans forhold til vennen Johannes Larsen og deres samarbejde. De jyske digtere og de fynske malere.

Henrik Wivel skriver om træsnittet ”De to edderfugle.”

Jens Gregersen skriver om det ikoniske maleri ”Bygevejr i april” og om fugle.

Kjeld Heltoft skriver om at ”gribe øjeblikket” og om det ofte citerede svar fra Johannes Larsen på spørgsmålet om, hvordan hans billeder blev til: ”Det drejer sig bare om at komme ud til fuglene… og så se at få dem tegnet – inden de flyver.”

Maja Lisa Engelhardt skriver om maleriet ”Lærketrækket.” Maleriet analyseres og sammenlignes med skabelsesberetningen.

Martin Bigum skriver om at stige med sin kunst gennem tid, og analyserer maleriet ”Havehuset i gråvejr.”

Troels Kløvedal skriver om fugle ved hans hjem på Djursland og om fugle på hans sejladser.

Det sidste bidrag er et mini essay af den tidligere direktør på Johannes Larsen Museet, Erland Porsmose, som dels skriver om Kerteminde Museums start og om Johannes Larsen Museets start og dels om Johannes Larsens naturopfattelse og kunst. Efter anmelderens mening det bedste af bidragene.

Ud over de værker, som er valgt af bidragsyderne, er der fotografier af Johannes Larsen og andre personer og af museet.

Kataloget er en kalejdoskopisk samling af 60 personers opfattelse af, tilknytning til eller inspiration fra maleren Johannes Larsen. Hver person har desuden valgt et værk som illustration til kataloget og udstillingen.

Historie-online.dk, den 16. januar 2018

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historien bag billedet
Sun is god
Vilhelm Hammershøi