Menu
Forrige artikel

100 danske begivenheder. 1.000 års danmarkshistorie. 100 bøger á hver 100 sider. 100 kr. pr. bog

Kategori: Bøger
Visninger: 4600

Bogen skrives af forskere og formidles i samarbejde med en række samarbejdspartnere. Første bog udkommer september 2017. Dens titel er endnu ikke fastlagt.

Projektet
Historieprojektet er baseret på 100 bøger a hver 100 sider. I alt bliver det over syv år til 10.000 siders nyskrevet og rigt illustreret danmarkshistorie med udgangspunkt i de 100 væsentligste begivenheder i 1.000 års historie. Bøgerne skrives af landets førende forskere fra universiteter og museer og formidles på en lang række platforme til forskellige målgrupper. Den første bog udgi¬ves i september 2017. 
Det er nyt at fortælle historien gennem 100 begivenheder, og det giver plads til at trække tråde både frem og tilbage. Det er derfor også en del af seriens berettigelse, at den vil forholde sig til, hvordan historien til alle tider genskrives, omfortolkes og bruges. Fortiden er ikke blot til pynt, men bringes i spil i nutiden og taler ind i en aktuel tid – og sågar fremtiden. Historie bruges også fremadrettet, blandet andet når der træffes politiske beslutninger.

Fakta
Velformidlet viden i bøgerne skal give historisk viden og identitet, og her rammer projektet ned i den store interesse, den danske befolkning har for historie. 83 % af befolkningen siger i en undersøgelse fra 2015, at det er vigtigt at kende sit eget lands historie. På trods af danskernes generelle interesse for historie er det faktiske vidensniveau dog forbløffende lavt. I en under¬søgelse foretaget af Berlingske og Gallup i 2013 mente næsten en fjerdedel af de adspurgte, at Otto von Bismarck var leder af den tyske besættelsesmagt i Danmark under Anden Verdenskrig. Andre undersøgelser af hele den voksne befolkning har vist, at 10 % ikke er klar over, at det var Tyskland, der besatte Danmark i 1940. Der er grund til handling, hvis kendskabet til landets historie skal blive både bredere og dybere. 

Direktør for Aarhus Universitetsforlag, Carsten Fenger-Grøndahl siger:
”Vi har oplevet en fantastisk opbakning til dette projekt både fra de meget dygtige forskere, vi har bedt skrive bøgerne, og fra de fremragende institutioner, vi har inviteret med til at formidle denne viden ud på nye platforme. Folkeuniversitetet i Aarhus, danmarkshistorien.dk, Trap Danmark, MegaNørd, Den Gamle By og HistorieLab (Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling) er blandt de mange samarbejdspartere. Begejstringen fra forfattere og samarbejdspartnere har givet os mod til at tænke så stort, som vi gør her. Samtidig er A.P. Møller Fondens tro på, at vi kan løfte denne kæmpeopgave, afgørende for vores engagement.”

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fra Altona til Dybbøl - Midtjyske soldater i krigen 1864
Dansk Velfærdshistorie
Toldstrup – En biografi om en modstandshelt