Menu
Forrige artikel

111 steder i Hamborg

Kategori: Bøger
Visninger: 336

 

En turist-bog med alle de sjove og særprægede seværdigheder som ikke er i almindelige rejsebøger. Spændende bog du kan plukke ideer fra inden næste tur til den skønne spændende by

Af Michael Koch

Bogen er seneste skud på stammen af bøger i “111-serien”. Emnerne spreder sig over alt muligt. Sportsbarer, Lolland, søde steder og Roskilde Fjord for at nævne nogle. Listen er lang, og den bliver fortsat længere.

Havnebyen Hamborg har garanteret mange flere sjove, fiffige steder at se, men bogens 111 steder er et godt bud på et helt andet indblik i byen. Selv Beatlesstarten i Hamborg huskes med en helt speciel plads, der er udformet som en grammofonplade. Havnen er omtalt på mange af siderne og viser, hvordan man eksempelvis kan komme tæt på skibe, straddle carriers, containere og alt det, kæmpehavnen indeholder.

Bylivet blomstrer, ligesom arkitektur og design vises frem på sin helt særegne måde i denne bog. Bogens forfatter Jochen Reiss bor selv i Hamborg, og er tidligere chefrapporter på Abendzeitung München.

Opbygningen er stram med et billede på alle højresider og tekst på venstre. I bunden af billedet står, hvor stedet er og andet “kort og godt” om emnet. Det er sikkert ikke tænkt, at den skal læses fra ende til anden, som anmelderen gjorde, men nok mere til plukvise nedslag - eller steder der er udvalgt via kortet bag i bogen. Dermed kan den bruges til at vise læseren, om der er noget sjovt eller specielt i nærheden af der, hvor man er. De 111 steder er godt fordelt i byen, dog er mange at finde i centrum og i havneområdet.

 På indflyvningsruten til Airbus-fabrikkens lufthavn kan man opleve de store specialfly ankomme med dele til fly

Både Berlin og Hamborg fik i løbet af 2. verdenskrig bygget en hel del enorme og massive bunkere. Desværre i det fri, så der i dag findes store massive betonklodser, der kan skæmme ethvert sted. Det har vist sig så godt som umuligt at fjerne dem. Kun få er sprængt og banket væk. Derfor bliver de brugt på de mest opfindsomme måder. Den, der ligger i Feldstrasse i Hamborg, er meget spektakulært udbygget med fem ekstra etager, og trapper udvendigt, der snor sig op ad betonen. På toppen er der en ren jungle af grønt, og inde i bunkeren er der en koncertsal. Det tog 1.000 slavearbejdere 300 dage at bygge sådan et monster under krigen.

 Junglen på taget. En grim og enorm bunker har fået nyt liv. Reelt er den gjort endnu større for at kamuflere den

Kunsten er stærkt repræsenteret i bogen, ligesom fritid, kultur og museer er med, nå ja, og så Herbertstrasse. Den meget specielle korte gade, hvor der er damer i vinduerne.

 Dansegruppen er imponerende at få øje på: Hver figur er fire meter høj

I Hamborg er der en del smukke og imponerende passager, hvor flotte butikker ligger på begge sider af den overdækkede arkade. På Neuer Wall er der specielt en, som er med i bogen. Udsmykningen af selve passagen er særdeles smuk og kan for en stund stjæle blikket fra de dyre varer i mærkevarebutikkerne.

111 steder er god inspiration. Bogen kan lokke enhver til Hamborg for at se alt det sjove, smukke, spændende og specielle. God tur i bogen og alt det undervejs!

[Historie-online.dk, den 23. april 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Oral history i Danmark
The League of Nations
Michel Foucault – En introduktion