Jeg ved, hvor der findes en tilflugt så skøn

En bog til et hus. Det er, hvad den nye bog er. Et koncept kalder forfatteren det. Et flot hus med en spændende og skiftende historie fra huset blev bygget i 1916 til i dag
Af Michael Koch
Det kan være lidt morsomt og interessant at se, hvordan indholdet, beboerne og brugerne af et hus skifter gennem generationer. Set ud fra billederne af huset på Munkevænget 24A i Odense er det meget tydeligt at genkende stemninger, mode og skiftende stilarter. Huset er angiveligt opført med øje på fine detaljer og solidt håndværk. I årene 1938-1941 blev huset forandret meget, og en ny, dybere kælder blev indrettet. Det var en tid med beskyttelsesrum, men også vinkælder og skjulested.
Munkevænget 24 fra nordøst
Huset blev bygget til grosserer Hans Svarrer og hans familie. Bogen fortæller en del om familiens baggrund og liv. Der er også fine arkitekttegninger og fortællinger om, hvordan huset blev til. De næste kapitler og sider beretter om de naturligt skiftende beboere i huset. Der er mange, skønne billeder fra 1920 og frem gennem årtier. Flot, at de mange fotos har været at finde, for det kan ikke altid være nemt at lokalisere og være sikker på, hvem der egentlig er på de fine gamle billeder.
Ejeren af huset, Hans Svarrer, med familie og den skønne motorbåd. Billedet er taget omkring 1930
Familien Svarrer stod blandt andet bag SCO / Smith & Co som mange i den lidt ældre generation kender fra de mange skønne knallerter. På den tid, hvor de blev meget populære, var de ikke længere cykler med hjælpemotor eller de i folkemunde kaldte “røvskubbere”. De blev kaldt sådan, fordi nogen af dem havde motoren siddende der, hvor bagagebæreren sidder på mange almindelige cykler. Derfor kunne det nemt se ud, som om der blev skubbet godt til på bagenden. Fabrikken og virksomheden Smith & Co fylder en del i bogen og gør den mere spændende. Efter læsning af bogens kapitler om SCO, opstod et lille ønske om en hel bog om SCO og den danske knallert- og cykelproduktion i Odense.
De velkendte SCO knallerter som ejeren af huset dengang byggede tusinder af
I bogen er der mange, flotte tegninger med forslag til ændringer af huset, ligesom der er et bredt udvalg af billeder fra haven og huset gennem tiden. På et tidspunkt var det stramme tider, det var faktisk kritiske nedgangstider, hvorfor man valgte at sælge noget af grunden fra. Læseren kan følge med i, hvordan man valgte at bevare husets styrker og design, selvom der blev gjort kraftigt indhug i grunden.
Tiden under 2. Verdenskrig er overraskende godt beskrevet - set ud fra husets beboeres situation. Men alt det er historie, for i dag er det en driftig familie, og firmaet har Jesper Steen Tastesen ved roret, som købte huset i 2023. Huset blev endnu engang sat i stand og opdateret til vores moderne tid, og danner rammen om familien Tastesens liv. Bogen er en sjov ide til at ære et hus og fortælle historien i huset, fra det blev bygget til i dag. Der vil sikkert komme flere bøger i samme koncept.
[Historie-online.dk, den 6. maj 2025]