Menu
Forrige artikel

Årets historiske bog 2020

Kategori: Bøger
Visninger: 6850

 

Årets historiske bog 2020

Endelig afsløres vinderen af afstemningen.

Med mere end 40 % af stemmerne vandt Hans Henrik Appel: Barrisonfeberen. Historien om Sisters Barrison - det dansk-amerikanske popfænomen, der rystede 1890'ernes europæiske storbyer og udfordrede synet på køn, krop og moral. Haase Forlag.

Hans Henrik Appels detektivarbejde med at bringe de engang så berømte Barrison søstre frem i lyset igen resulterede i denne velskrevne bog om popkultur i slutningen af 1800-årene.

Se historie-onlines anmeldelse her. Barrison Feberen (historie-online.dk)

Se Barrison Sisters’ hjemmeside Barrison-feberen.com,  hvor man kan få mere at vide om de interessante dansk-amerikanske søstre.

Prisoverrækkelsen fandt sted på Haase Forlag onsdag den 19. maj 2021.

Hans Henrik appel interviewes til "Kulturen på P1"

Pressemeddelelse fra Haase Forlag:

Historikeren Hans Henrik Appel fik hér til eftermiddag tildelt prisen Årets Historiske Bog for 'Barrison-feberen'. Hér er fotos fra overrækkelsen, som fandt sted på Haase Forlag.

Prisvinderen Hans Henrik Appel troede, at han skulle til møde på forlaget, men blev overrasket af priskomitéens Michel Steen-Hansen og Sarah von Essen. Til venstre er det forlægger Michael Haase fra Haase Forlag. Foto: Niels Jørgensen

I mere end tre uger måtte vidste Vibe Lundmark, at hendes mand Hans Henrik Appel ville få den eftertragtede pris for Årets Historiske Bog uden at kunne fortælle det. Lettelsen var stor, da sløret endelig blev løftet hér til eftermiddag. Foto: Niels Jørgensen
 

Værk om fem internationalt berømte danske søstre kåret til Årets Historiske Bog

Barrison-søstrene skabte ravage i 1890'ernes storbyer med deres vovede varieteoptræden og blev i tre år fejret som senere tiders rockstjerner. Nu er den gennemresearchede bog om dem kåret til årets bedste historiske bog 2020.

'Barrison-feberen' af historikeren, dr. phil. Hans Henrik Appel løber med titlen som Årets Historiske Bog. Det afslørede komiteen bag kåringen ved en surprise-begivenhed i dag på Haase Forlag, som står bag udgivelsen.

Bogen fortæller historien om de fem billedskønne Barrison-søstre, som gav genlyd på varieteer i byer som Berlin og Paris i 1890'erne. Billeder af dem blev solgt i millionvis, der opstod adskillige kopi-ensembler, og i Tyskland klædte man sig ud som en Barrison-søster til fastelavn.

Søstrene var særdeles vovede for tiden, når de sang 'Do yo want to see my pussy' og andre æggende sange, som udfordrede moralen i datidens europæiske storbyer.

Hans Henrik Appel sammenligner Barrison-feberen med Beatle-mania i 1960'erne.
"Hvor rockmusikken var et udtryk for brydninger omkring ungdomsoprøret, satte varietestjernerne ansigt på tilsvarende brydninger i 1890'erne, og de blev eksponent for den tids nye kvinderolle," sagde han ved udgivelsen.

Komiteen bag Årets Historiske Bog er fagfolk udpeget af Dansk Historisk Fællesråd og Historie-online.dk. Prisen har eksisteret siden 2003, og blandt tidligere modtagere er Tom Buk-Swienty og Peter Øvig Knudsen. Bogen er udvalgt efter afstemning blandt fem nominerede udgivelser. Med hæderen følger en check på 20.000 kroner.

Om bogen, et digert værk på 423 sider, siger Michel Steen-Hansen fra priskomiteen:
"Hans Henrik Appel har skrevet en fantastisk bog om et af 1890'ernes glemte popfænomener. En kuriøs fortælling om en flok danske søstre, der turnerede rundt i verden med en optræden så fræk, at de ikke måtte vise den i København, og den fungerer overraskende godt som et prisme på tidens kulturelle brudflader. Appels viden om både byudvikling, underholdningsindustri, kropskultur og kønsroller i europæiske og amerikanske storbyer omkring århundredeskiftet er imponerende." 
"Som læser kan man næsten blive lidt overvældet af bogens massive sprudlen af informationer. Heldigvis balanceres det hele af forfatterens fortælleglæde og flydende pen og det simpelthen eventyrlige stof om Barrison-søstrenes liv og virknings-historie."

Forlægger Michael Haase siger:
"Vi har udgivet mange historiske bøger i årenes løb, men i dette tilfælde var vi med det samme klar over, at vi havde noget helt specielt mellem hænderne. Hver en detalje er endevendt og dobbelttjekket af forfatteren, og alligevel er det lykkedes at få en fængslende, vedkommende og velskrevet fortælling ud af det uden at snuble over alle detaljerne. Det er i sandhed en præstation."

Årets Historiske Bog er sponseret af Sydbank og Kulturministeriet.

Om forfatteren:

Hans Henrik Appel (f. 1963) er cand.mag. i historie og filosofi fra Københavns Universitet (1992), dr.phil. (1999) og tildelt Einar Hansens legat for fremragende humanistisk forskning samme år. Fra 2000 har han været censor ved de danske universiteter og siden 2012 næstformand i censorformandskabet. 
Han har flere års erfaring i museumsverdenen: som museumsinspektør ved Mosede Fort (2013-2017), forsker ved Manchester United Museum (2013), uddannelsesleder og souschef i Organisationen Danske Museer (2009-2013) og museumsinspektør og seniorforsker ved Tøjhusmuseet (1996-2009). En særlig interesse for sport og kropskultur ca. 1890-1920 - og især og engelsk fodboldhistorie - har bl.a. ført ham til medlemskab af Sports and Leisure History Research Team ved Manchester Metropolitan University. 
Desuden skriver han bloggen footballandmaterialculture.com om britiske fodboldstadions og -museer og styrer med kyndig hånd fodboldklubben Dynamo Birkerød.

 

[Historie-online.dk, den 19. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Mere hæder til Kirkebæk
HVEM HAR VUNDET PRISEN GENNEM ÅRENE?
Mere hæder til Kirkebæk