Menu
Forrige artikel

Københavnerliv 1945-1972

Kategori: Bøger
Visninger: 5127

Af Christian Kaaber

Med sin tredje billedkrønike om Københavnerliv rykker Kåre Lauring frem til efterkrigstiden, perioden fra Danmarks befrielse i maj 1945 til 1972, da et flertal stemte landet ind i EF, og dronning Margrethe trådte til. Konceptet er det samme som i de to forrige bøger om henholdsvis tiden fra 1857 til 1939 og om årene under den tyske besættelse: En kombination af fortællende, velkommenterede fotografier af livet i København med en letflydende beretning om livet i København.

 Jo, Københavnernes liv er udgangspunktet, men Lauring zoomer ofte endog meget langt ud, når noget skal forklares. Læseren får derfor god besked om den store historie langt fra København såsom krigene i Korea og Vietnam, Marshall-planen og udviklingen af det europæiske fællesskab. De store perspektiver hænger altid sammen med det nationale og lokale. Koreakrigen er forudsætning for en stor københavnerbegivenhed som afsendelsen af hospitalsskibet Jutlandia fra Langelinie i januar 1951, opstanden i Ungarn med bølgen af ungarske flygtninge i vinteren 1956 og den første tv-orkestrerede hjælpeaktion, hvor velgørenhed og underholdning fusioneredes i det meget nye medie. En velfortalt gennemgang af Vietnamkrigen danner baggrund for fortællingen om ungdomsoprøret og de store demonstrationer ved den amerikanske ambassade. Nok så meget en københavnerbegivenhed ligesom slagsmålene i maj 1969 mellem flippere og Vilde Engle foran Saga Bio, der viste den udskældte amerikanske krigsfilm De grønne djævle.

Kåre Lauring skriver både godt og fængslende om stort som småt, og bogen er hele vejen igennem en glimrende læseoplevelse, der både kan nydes af læsere, der selv har været med hele eller noget af vejen, og som vel at mærke egner sig formidabelt til at vise yngre læsere, hvor kolossalt meget livet i København, subsidiært i Danmark, har forandret sig, såvel fra 1945 som fra 1972 til nu. Bogen slutter med udfasningen af de københavnske sporvogne - en helt ubesindig politisk beslutning, hvis følger byen lider af den dag i dag i form af dieselsmog, alt imens de veltjente elektriske sporvogne stadig betjener folk - i Alexandria! Bogens slutbillede af humørsvage buspassagerer i mange aldre anno 1973 fortæller sin egen historie, godt formidlet af Laurings altid veloplagte, øjenåbnende og informative billedtekst. Lauring balancerer fint mellem forståelig nostalgi - farvebilledet af et cyklende postbud i Kompagnistrædes vintersjap i 1969 fortæller endnu en historie om perspektivløse planlæggeres skalten og valten med samfundets driftsikkerhed - og den armod og elendighed, der langt op mod nutiden fandtes i den københavnske slum. Billeder og billedtekster dokumenterer her en virkelighed, som borte heldigvis har taget. At den virkelighed trods alt også rummede nærvær og tryghed, lyser igennem et fantastisk, fortællende gruppebillede af børn i en baggård engang i 1950'erne, længe før fritidshjem, SFO'er og sociale medier.

Forfatteren er selv født i 1947 og inddrager fint sin egen lille historie i den store. Familien Laurings historie er historien om, hvordan den skrivende skolelærer Palle Lauring med målrettet flid som historiefortæller førte sin familie - den søde, kloge og langmodige hustru Bodil og tre drenge – fra en lejlighed i Vanløse til et støt voksende domicil i Virum. Familiens liv kaster fint lys over historien om, hvordan gode tider blev stadig bedre, og Kåre Lauring ejer en formidabel erindring med sans for selv de mindste detaljer. Det personlige nærvær tilfører fortællingen styrke og kammer aldrig over i uvedkommende digressioner. Det gælder også på billedsiden: Et herligt foto, udført kanonfotografen ved Frederiksberg Have i begyndelsen af 1950'erne, fortæller fint om vilkårene i en tryg opvækst i en aldrig kedelig, men velfungerende kernefamilie anno dazumal. Kåre Lauring holder sig fornemt i øjenhøjde med læseren, og Københavnerliv 1945-1972 kan kun anbefales på det varmeste som en klog og veldrejet introduktion til en tid, der allerede ligger langt borte, men hvis omvæltninger i den grad præger Danmark, ja, og København i dag.

Historie-online.dk, den 23. maj 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Schlüters tid 1972-1993
Indkomstskatter og offentlig vækst 1903-2005.
Det Ny Danmark