Menu
Forrige artikel

Aalborg Kloster

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 355

 

Et af Danmarks bedst bevarede klostre fra middelalderen ligger i Aalborg. Det tidligere Helligåndskloster, nu Aalborg Kloster, ligger ved den nuværende C. W. Obels Plads og langs Adelgade umiddelbart nord for Aalborg Historiske Museum. Klostret mangler dog sin vigtigste bygning: Den oprindelige klosterkirke. Arkæologer fra Nordjyske Museer prøver nu at komme fortiden nærmere ved at scanne klosterhaven.

Man ved ikke meget om den gamle klosterkirke ved Aalborg Kloster, da den blev nedrevet i flere etaper efter klostrets nedlæggelse ved Reformationen i 1500-tallet. Kirken lå sydligst i klostret, hvor man i dag kan færdes i Latinergyden og den nærmeste del af Adelgade.

Nordjyske Museer har sammen med Aalborg Kloster besluttet at undersøge sagen nærmere.

I forbindelse med en større renovering af selve klosterhaven dette efterår, er det nemlig blevet muligt at lave nogle arkæologiske undersøgelser – ikke med en traditionel udgravning, men derimod med georadar. Det vil sige, at man uden at stikke en spade i jorden eller på anden måde grave store huller kan undersøge undergrunden nærmere.

 Hvor stor var den oprindelige kirke ved Aalborg Kloster? Man ved det ikke, da den blev revet ned allerede i 1500-tallet. Nu håber arkæologerne at man kan blive lidt klogere, når området syd for klosteret – ved den nuværende Latinergyde – undersøges med georadar. Foto: Nordjyske Museer

En ”skøn lille” kirke

Hidtil har opfattelsen blandt historikere været, at der var tale om en uanselig kirke – en kirke, der omtales som ”skøn og lille”, og som værende mindre end flere af landets øvrige helligåndsklostre.

Oplysningerne om kirken er dog meget få, og det har således altid været et spørgsmål, om denne ”lille kirke” nu også er sandheden. Forhold ved klostret kan faktisk tyde på, at det ikke er tilfældet – og det er det, som arkæologerne håber at kunne blive klogere på.

I samarbejde med Luftfotoarkæologisk Center ved Holstebro Museum forsøger de tirsdag 26. november at finde spor efter kirken ved en scanning af jorden med georadar.

Man har tidligere brugt et magnetometer til blandt andet at undersøge området og undergrunden ved vikingegravpladsen Lindholm Høje i Nørresundby uden at grave, men det er første gang, at Nordjyske Museer forsøger at kigge ned i Aalborgs fortid med radar.

Håbet blandt museets arkæologer er, at kirkens gamle stenfundamenter stadig er bevaret, og at de kan ses på scanningen. Måske kirkens størrelse og grundplan derved endelig kan bestemmes.

Selvom det skulle vise sig, at der ligger noget i jorden, så er der dog ingen planer om at lave en almindelig arkæologisk udgravning efterfølgende. Eventuelle radar-fund bliver liggende uberørt i jorden for nu.

(Historie-online.dk, den 27. november 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danske museer åbner 21. april
Historien står for døren
Silkeborg Arkiv 100 år