Menu
Forrige artikel

Arkæologiske fund i Mossul

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5749

 

Af Erik Ingemann Sørensen

Efter at have fordrevet terrorbevægelsen IS fra byen har man fundet nyt om assyrerkongen Asarhaddons palads. Han regerede fra 681 – 669 f.Kr. Han er mest kendt for at have erobret Ægypten i 671 og for at genopbygge Babylon, som hans far havde ødelagt.

Ruinerne af ’Tell Nebi Yunus’ –Jonas – moskeen (W-Bild)

Verden havde med rædsel været tilskuere, da IS sprængte oldtidsmonumenterne i Palmyra i luften. Også andre steder gik terroristerne ødelæggende frem. Blandt andet i Mossul, der ligger i det nordlige Irak. Her sprængte de den store ’Tell Nebi Yunus’ moske i luften. Den var blevet bygget oven på profeten Jonas’ grav.

Herefter gravede de en række tunneller, hvorved de kom ind til resterne af assyrerkongen Asarhaddons palads. Her begyndte de at fjerne en lang række oldtidsgenstande. De skulle sælges på det sorte marked for at skaffe kapital til den fortsatte terrorvirksomhed.

Da arkæologerne vendte tilbage for at undersøge ødelæggelserne, fandt de pludselig den bevogtede dør, der førte ind til assyrerkongens tronsal.

Den blev bevogtet af en stor kerub – en tyr med menneskehoved og vinger. Keruber kendes fra flere udgravninger i Mellemøsten. De er blandt andet omtalt i Det gamle Testamente:

”I det allerhelligste rum anbragte Salomon to keruber, udskåret af vildt oliventræ. De var 10 alen høje. Hver vinge var 5 alen lang, og hver kerubs vingefang var således 10 alen. De to keruber var nøjagtig ens, og de var begge belagt med guld. De var anbragt således, at deres udbredte vinger tilsammen nåede fra væg til væg, og det sted, hvor deres vingespidser rørte hinanden, var nøjagtig midt i rummet…”

Keruben der vogter indgangen. (W-Bild)

Længere inde stødte arkæologerne på en 50 meter lang sal, hvori der stod et næsten fem meter højt podie. Det var her, kongen modtog sine undersåtter. Det er den hidtil længste sal, man har fundet i assyrerriget.

Dele af den genfundne krypt

Det forholdsvis velbevarede palads vil nu blive restaureret og moskeen genopført.

[Historie-online.dk, den 29. april 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 06, 2024
Museum på Rejsen 43: Lofotmuseet i Storvågan, Kabelvåg
Slaget på Grathe Hede