Menu
Forrige artikel

Blicher og herregårdene

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 454

 

Gå på opdagelse i Blichers herregårdsnoveller fra Blicheregnen – ny særudstilling fra 15. juni 2024.

Træd ind i Blichers noveller, mærk herregårdsstemningen og lyt til novellerne på Museum Silkeborg Blicheregnen.

Digteren St. St. Blicher færdedes både på de bonede gulve på herregårdene og på det lerstampede gulv hos hedebønderne på Blicheregnen. Han kendte høj og lav i datidens standssamfund. Blicher var opkaldt efter sin mors onkel, herrremanden på Aunsbjerg, og til Blichers dåb deltog også herremanden på Hald. Men hvordan så Blicher på herremændene, og hvordan skildrer Blicher herremændene i sine noveller?

Det kan du få et indblik i, når museet ser nærmere på Blicher og herregårdene i den nye særudstilling, hvor Blichers herregårdsnoveller fra Blicheregnen er grundlaget for udstillingen.

Blicher var en stærkt engageret samfundsdebattør med holdninger til mangt og meget. Dødsstraf, jøder og bøndernes vilkår nogle af de emner, han tog op. Han var imod dødsstraf og fortaler for jøderne, men bønderne havde en helt særlig plads hos Blicher. Det samme kan man ikke sige om herremændene.

Museet ser nærmere på hans holdning til herremændene gennem hans noveller. Litteraturen er i centrum, og gennem litteraturen fortæller udstillingen om Blichers
syn på livet på herregårdene. Novellerne kan opleves på nærmeste hold, da museets nyerhvervelse, Holger Hjersings Blicher-samling, udstilles for første gang nogensinde. Så tag plads i salonen, lyt til novellerne og se nærmere på samlingens enestående førsteudgaver.

Udstillingen er en del af fejringen af 200 års jubilæet for udgivelsen af St. St. Blichers første novelle Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog i 1824.

Museets hjemmeside.

[Historie-online.dk, den 11. juni 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Mønt og Magt – Kongemord, helgener og falske mønter i middelalderen
1700-tallet på Gammel Estrup
Udstilling om H.P. Hanssen