Menu
Forrige artikel

Den falske landsby og Flugplatz Aalborg West

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 513

 

Onsdag 10. april bliver historien fra 2. verdenskrig om den falske landsby tæt ved Aabybro vakt til live igen. Det sker, når historiker og museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Thor Bæch Pedersen, holder foredrag om emnet på Vikingemuseet Lindholm Høje.

Lufthavnene

Da tyskerne besatte Danmark 9. april 1940, skete det i høj grad for at sikre kontrollen over den danske infrastruktur. Kort efter besættelsen begyndte tyskerne derfor arbejdet med at udvide lufthavnene omkring Aalborg.

Den kommunale lufthavn ved herregården Rødslet nordvest for Aalborg blev udbygget til uigenkendelighed til et areal på ca. 20 kvadratkilometer og blev navngivet Flugplatz Aalborg West. Sammen med flyvepladserne Aalborg Öst og Aalborg See var den ved befrielsen i maj 1945 Nordeuropas største flyveplads.

Den falske landsby

Briterne ønskede at standse den tyske fremmarch i Europa og forsøgte derfor adskillige gange – med begrænset succes – at bombe lufthavnene ved Aalborg og de omkring militære anlæg med store tab til følge.

Fra tysk side var man klar over truslen fra de britiske bombefly og placerede derfor ammunitionsdepotet til Aalborg West på en åben mark mellem Birkelse og Aabybro, hvor det blev cammufleret som en ganske almindelig landsby. Her blev der opført en enorm kulisse af træ, der fra luften til forveksling skulle ligne en rigtig landsby, så briterne ikke fra luften kunne skelne det militære mål fra civil bebyggelse.

Den falske landsby blev pillet ned igen, da krigen var slut, men historien og mindet om den lever stadig.

Se Nordjyske Museers hjemmeside: Foredrag: Den falske landsby og Flugplatz Aalborg West - Nordjyske Museer

[Historie-online.dk, den 3. april 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fra Hebsgaard til Holmegaard
Skalk nr. 1, 2018. Nyt fra fortiden
Historier fra søen