Menu
Forrige artikel

Fra Muld til Magt

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3218

 

Fra Muld til Magt. En udstilling om samfundet i overgangen fra jernalder til tidlig middelalder kan ses på Kalundborg Museum fra den 21. juni 2019 til maj 2020.

Detektorfolk og deres viden om det, de finder, er guld værd for arkæologerne. Museum Vestsjælland har et fint og respektfuldt samarbejde med lokale detektorfolk, som overbringer deres fund til museet.

Og nu viser museet deres fund i en helt ny udstilling, som udstiller mere end de flotte og kostbare fund og fortæller historien om magten i Vestsjælland i yngre jernalder og tidlig middelalder i tidsrummet 550 – 1350 e.Kr.

Hidtil har museets arkæologer især inddraget de fine og sjældne detektorfund i analyserne af magt og elite i overgangen mellem jernalder og tidlige middel-alder. Slaggerester, jernklumper og andre metaldele, som detektorfolkene også finder og overbringer museet, har ikke har været underlagt de samme analyser.

Hvad detektorfund kan fortælle om samfundet

Udstillingens baggrund er et igangværende ph.d.-projekt i samarbejde mellem Museum Vestsjælland og Århus Universitet, og det vender op og ned på hidtidige opfattelser. I stedet sættes fokus på, hvad detektorfund kan fortælle om samfund og mennesker, når alt lige fra guld til jern indgår i en samlet belysning. Det er slet ikke tilstrækkeligt kun at inddrage de fine og sjældne fund i analysen, for de er ikke nødvendigvis repræsentative.

Udstillingen svarer på nogle centrale spørgsmål om, hvem der bestemte i datidens samfund? Hvordan fik man magten, og hvordan beholdt man den? Hvordan kan fundene belyse magten i overgangen fra jernalder til middelalder? 

Foruden fund i guld og sølv rummer udstillingen mange dagligdags effekter i bronze og jern. Her er fragmenter af seletøj til heste, tenvægte, smykker, mønter, fibler, beslag og også ubestemmelige klumper af jern og bronze.

Udstillingen er illustreret af tegneren Erik Petri.

[Historie-online.dk, den 2. juli 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Blinde vinkler
Den første tur med SELANDIA
Egypten - besat af livet