Menu
Forrige artikel

Gå en tur på Hjerl Hede

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2921

 

Frilandsmuseet Hjerl Hede regner med at åbne sæsonen 8. juni. Indtil da kan man gå en tur på Hjerl Hede ganske gratis.

 

Museets historie

Grundlæggeren af Hjerl Hede H.P. Hjerl Hansen (1870-1946), levede i en tid, hvor gamle håndværk og skikke blev overhalet af industrialiseringen. 

Han var dog ikke modstander af industrialiseringen, da den industrielle udvikling i høj grad var medvirkende til, at han fik skabt en betydelig formue som direktør for to af Danmarks største smørhandelsfirmaer, Esmann og Det Sibiriske Kompagni. I 1930’erne grundlagde han også Plumrose, der eksporterede konserves til det meste af verden.

Håndværkstraditioner og skikke

H.P. Hjerl Hansen var imidlertid interesseret i at bevare de gamle håndværkstraditioner og skikke, som han så som en væsentlig del af den danske kulturarv.

Jyllands ældste bondegård

I 1930 flyttede han derfor Jyllands ældste bondegård, Vinkelgården, til Hjerl Hede, et stykke jysk hedeområde, han havde købt 20 år tidligere. Dermed lagde han grunden til det, der i dag er Frilandsmuseet Hjerl Hede.
I 2014 blev Vinkelgården dendrodateret til vinteren 1545-46, deraf nu Jyllands ældste bondegård.

I 1931 blev det 1.200 hektar store område overdraget til Hjerl-Fonden, der i 1934 lod området frede. 

Hjerl Hedes Frilandsmuseum havde levendegørelse på programmet fra begyndelsen. Museets store folkefest i 1932 var museumsverdenens første forsøg på at skabe liv i og omkring et frilandsmuseums gamle bygninger. 

Først var det husflid og håndværk i vore tipoldeforældres landsby, som gæsterne kunne opleve ved et besøg på Hjerl Hede. Den oplevelse består stadig.

Senere blev museet udvidet med andelsmejeriet, skov- og mosebrugsmuseet, landbageriet og håndværkerbygningerne til, så museumsgæsterne også kunne opleve mekaniseringens tid.

Frilandsmuseet Hjerl Hede - et statsanerkendt kulturhistoriske museum

Hjerl-Fonden drev frilandsmuseet frem til 1979, hvor museet blev udskilt fra fonden som et statsanerkendt kulturhistorisk specialmuseum.

At levendegøre og at bevare går hånd i hånd i de bestræbelser museets håndværkerafdeling har gjort for at uddanne nye håndværkere inden for næsten døde fag som de gamle bødker- og karetmagerhåndværk. Det er ud fra den filosofi, at den bedste måde man kan formidle viden om de gamle håndværk på, ikke er ved blot at udstille redskaber og genstande, der vidner om hvordan det var, men ved at uddanne nye håndværkere, der kan bringe det håndelag og den tavse viden videre, som er essensen i de gamle håndværk, og som ikke lader sig oversætte til andre medier. Håndværkene skal til stadighed udøves, og de kvalitetsprodukter, som de
frembringer, skal bruges, enten til restaureringsopgaver eller som salg af kvalitetsprodukter til private.

Bevarelse af kulturarven

At bevare kulturarven og holde fast ved traditionerne er kommet i fokus i vores tidsalder, hvor globaliseringen vender op og ned på alt det kendte. At bevare forbindelsen til vores historie er dermed mindst lige så vigtig i dag, som da Hjerl Hansen grundlagde museet på Hjerl Hede.

Artiklen er sakset fra Hjerl Hedes hjemmeside https://hjerlhede.dk/da

[Historie-online.dk, den 19. maj 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
JUNI
TV-tips, uge 22, 2023
Det forsvundne hertugdømme