Golden Days: København 850
250 arrangementer, verdens næsten længste kaffebord, samtalesaloner, rundture i hemmelige huse, Pind og punk, cykelsafari i fortiden, nutiden og fremtidens København, skattejagter, havevandringer, højhuskoncerter, Herman Bang-banko - og 1167 gratis Carlsberg øl og Københavnerstænger. Årets Golden Days Festival markerer 850-året for grundlæggelsen af København og fejrer hovedstaden som sted, fænomen og følelse. Se festivalprogrammet på goldendays.dk. Festivalavis er på gaden
Ifølge Saxo grundlagde Absalon København i 1167. Det er nu 850 år siden, og det skal markeres. Kultur- og historiefestivalen Golden Days inviterer til 16 dage fulde af fejring, fordybelse og fortællinger fra Københavns historie. Festivalen zoomer ind på personer, der har haft modet og visionerne til at skabe København – fra bykonger og borgerskab til bz'ere og bryggere. Med fællessang, foredrag, filmvisninger og fester undersøger Golden Days København fra middelalderby til moderne, progressiv metropol, der jævnligt kåres som verdens bedste by at bo i.
Dyk ned i det fulde program nu
Golden Days Festival om København 850 består af fire hovedspor: Fremtidens København, Københavnerkanon, Københavnerfejring og ikke mindst festivalen København 850. Nu er alle programmets 250 arrangementer offentliggjort på festivalens hjemmeside. Gå eksempelvis med Lars Frost på Litterær Druktur og læs Københavnerlitteraturen gennem bunden af en flaske på byens ikoniske vandingshuller, eller oplev billedhugger Bertel Thorvaldsens flamboyante og farverige arv fortolket af musikeren Sivas, filminstruktøren Fenar Ahmed, solodanser Susanne Grinder fra Den Kgl. Ballet og tøjdesigner Tatiana Andersen Camre. Vær med, når Søren Pind og Lars Trier Mogensen genskriver historien om den elskede, hadede og altid kontante tidligere overborgmester Egon Weidekamp - eller tag på en kalejdoskopisk tidsrejse gennem 850 års Københavnerhistorie på blot 85 minutter anført af rejseleder professor Martin Zerlang.
Om programmet fortæller Golden Days’ direktør Svante Lindeburg:
“København 850 er en af de største Golden Days festivaler nogensinde. Vi vender og drejer hovedstaden med over 250 arrangementer og undersøger, hvad det er, der gør København til København – og hvad vi og den øvrige verden lære af byen. Festivalen tager pulsen på byen gennem 850 år og udforsker, fejrer og hylder hovedstaden som sted, fænomen og følelse. Dengang, nu og i fremtiden.”
16 dages festival over hele byen
Årets Golden Days Festival – København 850 – stiller skarpt på de mennesker, der har befolket og beriget byen i fortiden og i dag. 250 arrangementer folder byen og borgerne ud. Ti københavnere er valgt til at repræsentere forskelligheder inden for perioder, profession, køn og verdenssyn. Under hver person optræder et større antal arrangementer, byvandringer og konkrete kort, som tager dig med i fodsporene på en person og en tid - fra Absalon i middelalderen over Christian 4. i renæssancen og Liva Weel i mellemkrigstiden til arkitekten Jan Gehl og det nye København. Festivalen København 850 foregår d. 2.-17. september.
Stor Københavnerfejring som åbningsfest
Fødselsdag, fejring, fantasi og fest. Den 2. september åbner Golden Days Festival med til et brag af en gratis fødselsdagsfest med musik, kultur, viden, historie, skattejagter, djs, fællesskab i Kulturkvarteret på Slotsholmen, hvor københavnere i alle aldre fejrer Københavns fortid, nutid og fremtid. Da København blev grundlagt i 1167 begynder fejringen kl. 11.67 (altså klokken 12:07) med servering af 1167 gratis Københavnerstænger og 1167 gratis Carlsberg øl. Elektronisk musik spiller op i ruinerne under Christiansborg, og du kan debattere fremtidens by, spise københavnermiddag på tværs af generationer, hoppe i havnen til pool party og høre lyden af byen, når københavnerbands spiller live. Arrangeret i samarbejde med Kulturkvarteret og folkene bag Distortion.
Skyscraber skyline, oversvømmelser og Fremtidens København
København er igen og igen blevet nomineret som ’most liveable’ og er et internationalt skoleeksempel på bæredygtig udvikling og klimasikring. Men det er værd at spørge: hvordan kommer fremtidens København til at være at leve i? Hvad er det for en by, fremtidens københavnere kalder for hjem? Gennem en række arrangementer tilbyder vi et kalejdoskopisk blik på Fremtidens København. Ane Cortzen guider os igennem oversvømmelser og havudsigt, fremtidens tætte-høje bebyggelse, den teknologiske hovedstads digitale dilemmaer og København som fremtidens ressourceby.
Københavnerkanon er et portræt af dagens københavneres København
Verdens bedste by fortjener sin egen kanon! I januar udskrev Golden Days en Københavnerkanon. Siden har begejstrede brugere nomineret mere end 300 essentielle københavnske genstande, personer, begreber, steder og følelser. En jury af vidt forskellige markante københavnere fra Ritt Bjerregaard til Sørine Gotfredsen over Thomas Fleurquin fra Distortion og Ivan Christensen fra Mændenes Hjem har netop udvalgt 20 af de indkomne bud, som kan stemmes om frem til den 2. september. Den endelige kanon offentliggøres under Københavnerfejringen d. 2.9 kl. 20.17 på DR-scenen i Palægården (Nationalmuseet).
Historie-online.dk, den 21. august 2017