Menu
Forrige artikel

Jernbanen fylder 175 år

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 791

 

I år er det 175 år siden, at den første jernbane i Danmark åbnede på strækningen København-Roskilde. Det fejrer Danmarks Jernbanemuseum ved at køre på strækningen med veterantog - og I kan komme med!

For 175 år siden, den 26. juni 1847 kl. 11.30, kørte det første lokomotiv med vogne fra København mod Roskilde. Dermed åbnede Danmarks første jernbanestrækning. Sidenhen er utallige tog kørt fra København, ligesom det er tilfældet i resten af landet.

Hop med ombord og mærk historiens vingesus, når Danmarks Jernbanemuseum den 26. juni 2022 kører med veterantog på den oprindelige strækning. Der fløjtes til afgang kl. 9.57 og 12.57 fra København mod Roskilde og retur. Det er også muligt at stå af og på i Valby og Høje Taastrup.

I år er det 175 år siden, at den første jernbane i Danmark åbnede

Siden har jernbanen bundet Danmark sammen og haft enorm betydning for vores samfund. Jernbanen gjorde det langt lettere at transportere gods rundt i landet, ligesom jernbanen ændrede vores rejsemønstre.

Danmarks Jernbanemuseum fejrer 175-års jubilæet hen over sommeren med denne kørsel, med to nye udstillinger, gratis kørsler i København med lokomotivet ODIN på spor 1 på jubilæumsdagen den 26. juni og med to bogudgivelser.

 Foto: Asger Christiansen

 Vi kører med MY 1135 fra 1957

Turen København – Roskilde køres med veteranlokomotivet MY 1135. MY-lokomotiverne blev fra introduktionen indbegrebet af styrke og et moderniseret DSB. Fra leveringen kørte lokomotivet de internationale tog og de store landsdelstog, som E-maskinerne ellers havde stået for. Fra 1954 blev det leveret i fire serier fra Nohab i Sverige, der byggede på en licens fra General Motors i USA. MY 1135 blev leveret som en del af 3. serie fra 1957 og udgik af den ordinære drift i 1997. Det blev dog brugt som tjenestelokomotiv frem til 2009. MY 1135 er ny-restaurereret og fremstår i sin oprindelige bemaling.

Afgang fra København H.  kl. 9.57 og 12.57
Det er muligt at stå af og på i Valby og Høje Taastrup, men der skal købes billet til hele turen

Nummererede pladser sælges via vores hjemmeside, men der er et mindre antal unummererede pladser til salg på dagen
Det er muligt at købe drikkevarer, snacks og merchandise på turen

 Foto: Søren Jakobsen

Veterantog på Danmarks Jernbanemuseum

Danmarks Jernbanemuseum tilbyder anderledes veterantogture rundt i Danmark. Turene i de historiske tog gøres levende af fortællinger om de steder, vi kører forbi, og de steder, hvor vi gør holdt.

Danmarks Jernbanemuseum råder desuden over egne skinner og station på museets område i Odense. På udvalgte dage i sommerferien kører vi veterantog på museets egen strækning.

Alle kørsler kan ses på www.jernbanemuseet.dk

[Historie-online.dk, den 14. juni 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ny flot stenalderudstilling på Museum Lolland-Falster i Maribo
Museum på Rejsen 48: Skt. Petersborg
Jernbanehistorien på museum