Menu
Forrige artikel

Jul på danske museer 3

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1087

 

Julestemning på Fattiggården. Danmarks Forsorgsmuseum

Julestemningen finder snart vej til den gamle Fattiggård i Svendborg. Fra 1. søndag i advent og frem til 19. december er der pyntet op med adventskrans, kravlenisser, engle og gran på Fattiggården, og i Klistersalen står juletræet klar. Alle, der trænger til en pause fra bugnende indkøbsvogne og alenlange ønskesedler, kan besøge museet og komme tilbage til en tid, hvor juleaften var et pusterum fra hverdagens krav om arbejde og disciplin. Museet har åbent tirsdag-søndag kl. 10-16. Søndag den 5. december er der masser af julehygge og gratis adgang for alle. 

Juleaften i 1973
Fotografiet er fra den sidste juleaften, inden Fattiggården lukkede i 1974. Denne ene aften var der også bevilliget en enkelt lys øl til flæskestegen. Mændene fik tobak og en rulle skrå, mens kvinderne fik kaffe, kaffeerstatning og hugget sukker. Juleaften skulle der kun arbejdes frem til middag på Fattiggården, og på denne ene dag i året måtte de indlagte selv bestemme deres sengetid. Så var der også tid til at nyde indholdet af godteposen, som alle indlagte fik. Den indeholdt æbler, pebernødder, en pose bolsjer og en chokoladestang.

 

JUL I SIGTE I SØMANDENS VÆRKSTED

Hver lørdag og søndag frem til jul kl. 11.30 - 16.30

M/S Museet for Søfart har sat kurs mod julen. Kom på besøg i sømandens juleværksted og lav dit eget maritime julepynt. Du kan flette julehjerter af gamle søkort, forvandle reb og flagliner til julepynt eller bygge dit eget juleskib. Du kan også gå på jagt efter de frække skibsnisser, der gemmer sig på museet. Du kan også lave dit eget containerskib eller et magisk akvarium i en særlig juleudgave. Mellem jul og nytår laver skibsnisserne for alvor ballade på museet, og den store nissejagt går i gang.

En julepose med alle materialer til den maritime julepynt koster blot 15 kr. og kan enten laves i museets værksted eller derhjemme. Sømandens julehjælpere står selvfølgelig klar til at hjælpe. 

 

 

Hvordan så julen ud i 1890’erne? Det kan man se eksempler på i Børnenes Baggård på Møntergården på Odense Bys Museer.

Kom og oplev snedkerfamiliens hyggelige lejlighed, hvor der er pyntet fint op til jul – lige som i 1890’erne. Sæt dig i de bløde møbler, og leg dig tilbage til den gode gamle jul. Her er juletræet pyntet med gaver, trommer og flag, og på bordet er der dækket op med fint porcelæn og lege-julekager.

Hele stemningen er ideel til, at forældre eller bedsteforældre fortæller børnene om deres egen barndomsjul.

 

[Historie-online.dk, den 1. december 2021]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Oswald Spengler - Historiens Aktører nr. 49
International Museumsdag
Peder Rasmussen - Historiens Aktører nr. 3