Menu
Forrige artikel

Julius Bomholt-prisen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 640

 

Nationalmuseets forsker Vibeke Andersson Møller får Kulturministeriets prestigefyldte forskningspris for sin forskning i 1960’ernes arkitektur. Den viser, hvordan det ofte udskældte byggeri blev skabt ud fra store visioner og har muliggjort opbygningen af vores velfærdssamfund.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt overrakte Julius Bomholt-prisen til Vibeke Andersson Møller, seniorforsker på Nationalmuseet. Foto: Nationalmuseet

Julius Bomholt-prisen blev overrakt til Vibeke Andersson Møller på Nationalmuseet af kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Det sker på baggrunds af hendes forskning udgivet i bogen ”Dansk Arkitektur i 1960’erne”.

Over næsten 600 sider gennemgås i bogen de visioner, der prægede 60’ernes – i dag tit udskældte – danske arkitektur, som i dag fortsat ses i hele landet i form af eksempelvis parcelhuse, lejlighedskomplekser, svømmehaller, skoler, hospitaler og biblioteker.

Byggeriet blev skabt ud fra store visioner og har ifølge Vibeke Andersson Møller været afgørende for, at man kunne realisere det danske velfærdssamfund, som vi kender i dag.

”Jeg er utrolig glad og stolt, fordi det er en stor anerkendelse af mit arbejde og af et emne, som ligger mig meget på sinde. I dag færdes vi jo overalt i eller omkring byggeri fra 1960’erne. Det er de bygninger, der gav velfærdssamfundet dets fysiske form. De er en vigtig del af vores nyere kulturarv, som vi måske let kan overse, fordi vi bevæger os rundt i det til daglig. Alligevel rummer de en vigtig fortælling om vores historie, og de er helt aktuelle og relevante, fordi de er en vigtig del af det liv, som vi lever i dag,” siger Vibeke Andersson Møller, seniorforsker på Nationalmuseet.

Det er takket være forskning, som den Vibeke Andersson Møller har bedrevet, at vi hele tiden kan være relevante og komme med nye indsigter, mener Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.

Julius Bomholt-prisen er en meget vigtig anerkendelse af den forskning, der foregår på Kulturministeriets område. Forskning er en vigtig del af Nationalmuseets virke, fordi den er med til at give os nye perspektiver på vores historie og nutid. Vibeke Andersson Møller viser med sin forskning, at arkitekturen i 1960’erne, som ofte er udskældt, faktisk er skabt på store visioner om nye måder at indrette fællesskaber på, som også er relevante i dag,” siger Rane Willerslev.

Det er fjerde gang, forskere ved Nationalmuseet modtager Julius Bomholt-prisen.

Bogen ”Dansk Arkitektur i 1960’erne” er på 592 sider og publiceret i 2019 af Forlaget Rhodos.

[Historie-online.dk, den 22. marts 2023]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Retrodigitalisering
Her blev Danmark født
Læremidler om 2. verdenskrig på HistorieLab