Menu
Forrige artikel

Skat eller skrot?

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4547

 

Hvert år finder detektorfolk en masse danefæ i jorden fra vores fortid. Men inden de når så langt, skal de igennem en masse skrot. Udstillingen Skat eller Skrot? åbner i Kongernes Jelling den 27. januar.

I en ny udstilling viser Nationalmuseet nogle af de flotte fund, som detektorbrugere og andre danskere finder over hele landet. Samtidig bliver detektorfolket hædret for deres indsats med at samle gammelt skrot på landets marker.

Udstillingen hedder 'Skat eller skrot?' og fortæller blandt andet om den lille legetøjspistol, der dukkede op samme mark som et sjældent krucifiks, den lille legetøjsjeep, som dukkede op samme sted, som den buttede romerske maske eller Nokia 3310'eren, der blev gravet op umiddelbart før et smukt guldvedhæng dukkede op.

Skatte, smykker og sølvpapir

I vikingekongernes hjemby Jelling kan man møde 'SkrotteLotte' - vores detektorfører - som er lavet af metal, og som byder velkommen ved indgangen til udstillingen. Hun er en hyldest til de mange detektorførere, som hvert år samler masser skrot fra markerne.

Hende kan du møde fra den 27. januar, hvor danefæudstillingen åbner i Kongernes Jelling. I udstillingen kan du opleve Danmarks ældste møntskat, som blev fundet på Fyn. Sværd og økser fra bronzealderen. Amuletter med indskrifter, der skulle værne mod eller helbrede sygdom. En guldring, som sandsynligvis har været en trolovelsesring. Og mange andre spændende fund, som er dukket op over hele landet.

"Ud over skatte og andre flotte oldsager finder amatørarkæologer en masse skrot med deres detektorer. Denne udstilling er en hyldest til dem for deres frivillige indsats, som kræver en stor portion tålmodighed. De skal igennem en masse gammelt skrot, inden den rigtige ting kommer frem. Selv om det mange gange er en nitte, kommer den rigtige ting indimellem frem, hvis man er tålmodig", fortæller Morten Teilmann-Jørgensen, der er formidlingsansvarlig i Kongernes Jelling.

I udstillingen kan man se tre olietønder, som er fyldt med noget af det metalskrot, som metaldetektorer ofte bipper frem på markerne. Det er kapsler fra flasker, sølvpapir og bondejern, som er alt fra hestesko til beslag og maskindele.

Det hele kan ses i årets danefæudstilling i Kongerne Jelling, hvor der også er blevet plads til en helt særlig montre. Når du tager de tunge røde velourgardiner til side, kan du som gæst få lov til at kigge på en af metalskrot-klassikerne - 18 flotte kondomæsker af metal. Vi kalder det "LummerMontren".

Skat eller Skrot?

Søndag den 27. januar 2019 åbnes dørene til den nye danefæudstilling Skat eller skrot?
Lørdag den 26. januar 2019 inviterer Nationalmuseet detektorarkæologer fra hele landet til en lukket udstillingsåbning og danefædag i Kongernes Jelling.
Udstillingen viser et udvalg af danefæ, som er fundet de seneste år, og det metalskrot, som de også finder på markerne.
Kongernes Jelling er et oplevelsescenter, der fortæller om vikingerne ude og hjemme, om religionsskiftet og de to vikingekonger Gorm den Gamle og Harald Blåtand - og i 2019 også om danefæ. Alt sammen med moderne formidlingsmetoder.

Se Nationelmuseets hjemmeside

Billedet på forsiden: Guldring fundet på Sydfyn af Dennis Maigaard. Foto: Søren Greve

[Historie-online.dk, den 23. januar 2019]


 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Pionerbyen Kjellerup
Webudstillinger om smitsomme sygdomme
Brødremenigheden i et internationalt perspektiv