Menu
Forrige artikel

Stumfilm.dk

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2959

 

Danmark var stumfilmens Hollywood

Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk. Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, og Palladium var de absolutte fyrtårne og producerede spillefilm på samlebånd – ofte en spillefilm og to korte farcer om ugen. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi funklede langt ud over landets grænser, og hvor Danmarks største instruktør Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk.

Stumfilm.dk – streaming og filmarkæologi

Nu lancerer Filminstituttet streamingsitet Stumfilm.dk, hvor alle kan følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1903-1928. Det er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over de næste fire år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920’erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser.

Interesserede kan se frem til både kulørte fortællinger og kunstfilm, dramaer, komedier og special effects. Selvom filmsproget var et andet for 100 år siden, afspejler filmene, at datidens publikum var fascineret af mange af de samme temaer, som vi er i dag. I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner og problemstillinger banede vej for stor international udbredelse.

Største filmhistoriske formidlingsprojekt

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark. Forud er gået fire års arbejde med at kortlægge filmsamlingerne i Filminstituttets arkiv. De mange film og supplerende materialer kan forhåbentlig vække glæde blandt både kulturhistorisk interesserede og nysgerrige filmelskere. En særlig målgruppe er internationale filmforskere og underviningsinstitutioner,
hvor dansk stumfilm er pensum for filmstuderende, og derfor findes Stumfilm.dk også i en engelsk version.

Der er skønne kvinder og skæbnedrama i ’Klovnen’ (1926), som handler om en cirkusklovns berømmelse og undergang i Paris.

Forsidebilledet er fra Fy og Bi-filmen Professor Petersens Plejebørn

[Historie-online.dk, den 5. november 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danske museer åbner 21. april
Julerier på Den Gamle Færgegård
Brølende tyvere for en halvtredser