Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 09, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 399

 

I denne uges flow-tv skal vi møde så forskellige personer som Vladimir Putin, Anna Ancher og mosmideforskeren Marie Hammer. Også mordet på Palme får en tur igen, ligesom det mystiske flystyrt i Amsterdam i 1992. Dertil kommer Colosseum i Rom, ambassadørerne i Berlin under Anden Verdenskrig og Det Stockholmske Blodbad. God fornøjelse!

 

Putin - Ruslands nye zar

DR2, 28. februar, kl. 22:40

Britisk dokumentar fra 2018. (Putin - The New Tsar) Hvordan blev en fattig dreng fra Skt. Petersborg en af verdens mest magtfulde ledere? Her dykker vi ned i historien om Vladimir Putins vej til magten - fra hans tid som KGB-officer til Boris Jeltsins højre hånd og i sidste ende hans efterfølger.

 

Det mørklagte flystyrt (1:3)

DR2, 29. februar, kl. 22:40

Israelsk dokumentarserie fra 2022. (Murky Skies) "Mayday. Vi har en nødsituation". I 1992 styrter en Boeing 747 fra det israelske luftfartsselskab El Al ned i en boligblok i Amsterdam. Hvem er ansvarlig? Der er mange konspirationsteorier, der florerer, men måske er det ikke kun teorier. Her dykker vi ned i historien om det mørklagte flystyrt, der kostede 43 mennesker livet. Hvorfor fandt man ikke den sorte boks?

 

Bog og forfatter med Bo Tao Michaëlis og Eva Tind

DK4, 1. marts, kl. 12:55

Dagbladet Information har betegnet Eva Tinds nyeste roman "Kvinden der samlede verden" som en "videnskabshistorisk pageturner om mosmideforskeren Marie Hammer"? Hvad er en mosmide, og hvem var Marie Hammer, tænker mange sikkert. Hvordan skal det forstås, at Marie Hammer samlede verden, og hvorfor fandt Eva Tind denne for de fleste komplet ukendte, danske kvinde, så fascinerende, at hun blev nødt til at skrive en videnskabshistorisk roman om hende? Det og meget andet får man svar på, når Eva Tind er gæst hos Bo Tao Michaëlis i denne udgave af "Bog og forfatter", hvori vi i øvrigt også finder ud af, om Bo Tao Michaëlis er enig i Informations rosende betegnelse af bogen.

 

Skuddet, der dræbte Olof Palme

DR2, 2. marts, kl. 17:55

Svensk dokumentar fra 2023. (30 sekunder: Skotten på Sveavägen) Hvad skete der i de første 30 sekunder efter mordet på den svenske statsminister Olof Palme? Sekund for sekund fortæller vidner, hvor de var, og hvad de så. Og nye oplysninger om, hvordan trafiksignalerne på Sveavägen fungerede på drabsnatten, giver et nyt overraskende bud på, hvad der egentlig skete den skæbnesvangre aften.

 

Anna Ancher - Kunsten at fange en solstråle

DR2, 3. marts, kl. 19:10

Hvordan kunne en ung pige i 1870'erne vokse op i det yderste Danmark og udvikle sig til en af vores største kunstmalere? Anna Anchers motiver, sollys og farver skiller sig i dag ud fra de andre store skagensmalere. Hun kunne se noget, de andre ikke kunne. Og det forfulgte hun livet igennem.

 


Fortidens fantastiske ingeniørkunst II (1:10) Colosseum

DR2, 4. marts, kl. 19:05

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Ancient Engineering) Fra sekstanter til seksløbere og fra mursten til mobiltelefoner. Arkitekter og ingeniører har i årtusinder udviklet vores verden. Serien afslører, hvordan fortidens opfindere stadig påvirker vores moderne verden. Første episode dykker ned i det største bevarede amfiteater fra Romerriget: Colosseum i Rom. Et teknisk og arkitektonisk mesterværk, der er næsten 2.000 år gammelt, og som er inspiration for vor tids moderne sportsstadioner.

 

Ambassadørerne i Berlin: Whistleblowere under 2. Verdenskrig

DR2, 5. marts, kl. 18:25

Fransk dokumentar fra 2021. (Ambassadors in Berlin : The Whistleblowers of WWII) Den 30. januar 1933 blev Hitler udnævnt til rigskansler: en revolution var i gang. Hele verden så interesseret og bekymret til. Blandt øjenvidnerne var ambassadører, der blev whistleblowere og forsøgte at advare verden om faren ved nationalsocialismen. Men deres regeringer nægtede at lytte til advarslerne. Her er deres historier.

 

Det stockholmske blodbad - kampen om tronen (1:2)

DR2, 5. marts, kl. 22:40

Svensk dokumentarserie fra 2020. Det stockholmske blodbad i 1520 er et af de mest dramatiske øjeblikke i Nordens historie. Men hvordan kunne hundrede mennesker blive henrettet midt i Stockholm? Var det helt og aldeles den danske kong Christian II's værk? To historikere afslører intrigespillet bag blodbadet. Det er et storslået drama med krig, kærlighed, sammensværgelse.

[Historie-online.dk, den 27. februar 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 51, 2023
TV-tips, uge 18, 2024
TV-tips, uge 18, 2023