Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 34, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 932

 

Det er ikke så nemt at finde udsendelser med historisk indhold i denne tid VM-tid – både atletik og kano og kajak i denne uge – så noget af det tippede er ikke rigtig historie, fx det der plejer at være ugens morsomste indslag, Jonatan Spang, som begynder igen efter ferien. Anne og Anders i Canada er kun delvist historisk, men under alle omstændigheder værd at se. Men så er der også nogle museer/samlinger, der præsenteres, Davis Samling og Museet for Glaskunst. Bertel Haarder og Johannes Riis taler om litteratur, kultur og ”jyderi”. En serie om Adolf Eichmann indledes – og civilisationsserien afsluttes med epidemierne. Og så er det ved være slut med Babylon Berlin. Hvordan mon det går Rath og Ritter i de afsluttende afsnit i denne sæson? God fornøjelse med kiggeriet.

 

Civilisationernes storhed og fald: Epidemiernes rasen (3:3)

DR2, 23. august, kl. 23:10

Britisk dokumentarserie fra 2022. (The Secrets to Civilization) Kopper, malaria eller pest? I det antikke Rom hærgede en skræmmende ny sygdom. Den sprang fra kontinent til kontinent langs handelsruterne og slog mange millioner ihjel. Den blev det romerske riges forfald og undergang. Nu har videnskaben opdaget, hvad der udløste pandemien. Er der en sammenhæng mellem en fortidig klimahændelse og udbruddet af den første pandemi?

 

Bertel & Johannes Riis

DK4, 24. august, kl. 18:35

Hvordan er det åndelige klima i Danmark, målt på bogskrivning og boglæsning? Kan vi gøre noget for at få børn til at læse rigtige bøger? Hvordan har det været som nordjysk bondedreng fra Mors at blive ledende smagsdommer blandt de københavnske spinatfugle på Gyldendal? Sådan lyder nogle af Bertel Haarders indledende spørgsmål til forlægger Johannes Riis, der i en årrække var litterær direktør på forlaget Gyldendal. Samtalen tager også fat på det såkaldte "jyderi". For selvom både Bertel Harder og Johannes Riis er jyder helt ind i sjælen, kan de ikke udstå Støjbergs og andres "jyderi". Det gør os flove, påpeger Haarder. Men når kommentatorer mener, at by-land og øst-vest bliver afgørende modpoler i fremtidens politik, hvad kan vi så gøre for at undgå det, vil Haarder også vide.

 

Historiequizzen: Davids Samling

DR2, 25. august, kl. 17:00

Historiequizzen med Adrian Hughes går på opdagelse i Davids Samling midt i København. Men hvem var egentlig C.L. David og hvorfor har han en enorm islamisk samling? Hvad mente en arabisk diplomat om de nordiske vikinger og hvilken genial mekanisk genstand, blev opfundet allerede i 1205? Hør svarene, når Trine Halle og Christian Donatzky dyster mod Cecilie Nielsen og Kåre Johannessen.

 

Tæt på sandheden med Jonatan Spang

DR2, 26. august, kl. 22:15

Comedyshow, hvor ugens nyheder og tidsaktuelle tendenser tages under kærlig, men bestemt behandling af Jonatan Spang.

 

Anne og Anders i Canada - Hav, hummer og ildrødt hår

DR1, 27. august, kl. 20:00

Anne og Anders er rejst 5000 km tværs over Canada, igennem fem tidszoner og fem provinser. Nu er de nået helt ud mod øst til Nova Scotia, på kanten af Atlanterhavet. Her er tonen gælisk på en klangbund af violin. Og havet fyldt med hummer. Men havet er også fyldt med skibsvrag og opgøret med den canadiske selvfortælling om åbenhed og lighed for alle.

 

GLAS : Museet for glaskunst i Ebeltoft

DK4, 27. august, kl. 18:45

Glasmuseet i Ebeltoft – har skiftet navn til "Glas – museet for glaskunst" Vi har besøgt museet – hvor Mikkel Elming fortæller historien om museet – og på besøg er også den dansk-australske kunstnerduo Studio ThinkingHand – Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen – som netop har åbnet årets udstilling EVOLUTIONS. De siger om deres arbejde: -œVores praksis starter i en dyb betagelse af naturens mangfoldighed og kompleksitet. Vi kredser om spørgsmål som: Hvad kan vi lære af svampes kønsliv? Er plast en klippeart? Er vores handlinger faktisk styret af bakterieflora? Er internettet en svamp? Hvordan lærer vi at samskabe med naturen som intelligens? Kan mikroberne hjælpe os til at skabe nye samfundsstrukturer? Vores værker er således en række nedslag i undersøgelser af, hvordan vi som art former nye horisonter for en fremtid, vi kun lige er begyndt at forestille os, på kryds på tværs og på trods.". Vi følger dem i arbejdet med installationen Deep Time, som skal bestå af en serie glassøjler, hvor 12.000 år gamle sedimenter fra havbunden ved Arktis – støbes ind i glasset. EVOLUTION kan ses fra maj til januar 2024.

 

Topnazistens tilståelse (1:3)

DR2, 28. august, kl.  22:40

Amerikansk dokumentarserie fra 2022. (The Devil's Confession: The Lost Eichmann Tapes) Adolf Eichmann var arkitekten bag det nazistiske Endlösung-program. Efter 2. verdenskrig flygter han til Argentina. Her optager nazijournalisten Willem Sassen en række interview med ham, hvor han praler om sin rolle i Holocaust. Men da Eichmann bliver stillet for retten i 1960'erne i Israel, nægter han alt. Den israelske statsanklager Gideon Hausner går på jagt efter båndoptagelserne, så han kan bevise topnazistens grusomme forbrydelser.

 

Babylon Berlin IV (11:12)

DR2, 29. august, kl.19:40

Tysk dramaserie fra 2022. De dramatiske begivenheder på politigården får en overraskende modtagelse i pressen. Wegener læser Annemarie Nyssens testamente op for Nyssen - men er hun virkelig død? Wendt tvinger Malu til at afsløre, hvem der ønskede at myrde ham. Og Rath hjælper Stennes med at planlægge et kupforsøg mod Hitler og SA. Umiddelbart efter følger afsnit 12, og så er denne sæson ovre.

[Historie-online.dk, den 22. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2023
TV-tips, uge 43, 2023
TV-tips, uge 46, 2023