TV-tips, uge 19, 2025

En uge præget af 2. verdenskrig: Dokumentarer om De hvide Busser, om forældreløse børn efter krigen, om Befrielsesdøgnet i maj 1945, tyskertøser og serie om Adolf Hitler, fortalt af venner og beundrere. Desuden skal vi omkring den y verdensorden i udenrigspolitisk selskab, på Thulebasen i 1960’erne, høre om den engelske tabloidpresse og endelig en dokumentarserie om William Shakespeare. God fornøjelse!
Befriet fra Hitlers helvede
DR2, 7. maj, kl. 18:55
Dansk dokumentar fra 2020 Tyskerne vidste, at de havde tabt Anden Verdenskrig. Millioner af liv var nu på spil. Danskerne tog affære og reddede op mod 20.000 danskere og nordmænd fra de tyske koncentrationslejre. Over 200 busser blev på et døgn mobiliseret, malet hvide og sendt sydpå med læger og sygeplejersker. Filmen er en dramatisk rekonstruktion af en redningsaktion og fortælles bl.a. af nogle af de nulevende, der blev reddet dengang.
Verdenskrigens forældreløse børn
DR2, 8. maj, kl. 19:05
Fransk dokumentar fra 2022. (Children of Chaos - What Became of WWII Orphans) Maj 1945. Det Tredje Riges territorium ligger i ruiner. Og midt i det ubeskrivelige kaos strejfer 100000 børn alene rundt blandt murbrokkerne. Forældreløse, fortabte eller overladt til sig selv. De har mirakuløst overlevet kaosset, men deres lidelser er langtfra forbi. Mareridtet vil fortsætte i mange år fremover. Nu fortæller de overlevende historien om børnenes ufatteligt grufulde oplevelser i årene efter 2. verdenskrig.
Shakespeare - Dramatikkens mester (1:3)
DR2, 8. maj, kl. 21:00
Britisk dokumentarserie fra 2023. (Shakespeare Rise of a Genius) Hvordan blev en handskemagers søn en af verdens største forfattere? I 1587 ankommer 23-årige William Shakespeare til London. En hastigt voksende metropol fuld af sygdom, vold og oprør. Her forfølger han sin drøm om at blive dramatiker og skriver sine geniale værker. Nu, med hjælp fra historikere, eksperter og skuespillere fortælles historien om Shakespeares liv - hvem han var, hvilke kampe han stod overfor, og hvad der drev ham.
I udenrigspolitisk selskab med Ehrenreich om vejen mod en ny verdensorden
DK4, 9. maj, kl. 18:35
”Bliver den verdensorden, vi er på vej hen imod, meget anderledes end den gamle?” Sådan lyder Michael Ehrenreichs første spørgsmål til professor Mikkel Vedby Rasmussen i denne udgave af programrækken ”I udenrigspolitisk selskab med Ehrenreich”. Herfra tager Ehrenreich og Vedby Rasmussen fat på de store internationale ændringer, vi oplever, og den kommende verdensorden. Hvad er det for en international orden, vi har haft? Hvad har udløst opbruddet fra den gamle orden? Er det en enkelt begivenhed, der ligger bag, eller er det en kæde af begivenheder? Hvilken rolle spiller præsident Trump? Hvad er Trumps motiv for at fare så voldsomt frem? Er andre faktorer i spil? ”I udenrigspolitisk selskab med Ehrenreich” produceres i samarbejde med ”Det udenrigspolitiske selskab”.
24 timer vi aldrig glemmer - "Lukket på grund af glæde" - 5. maj 1945
DR2, 10. maj, kl. 19:10
Fem års tysk besættelse slutter med sprudlende glæde og blodigt drama. Kendte og ukendte danskere fortæller om et af de gladeste, men også et af de blodigste døgn i Danmarkshistorien. Fra tyskernes kapitulation om aftenen d. 4. maj til de første engelske soldater ankommer til København dagen efter. Fra Skagen til Gedser går titusinder af begejstrede danskere på gaderne i en lykkerus, men samtidig er der voldsomme skyderier i gaderne mellem modstandsfolk og tyskerhåndlangere og tusinder blev anholdt. Blandt de medvirkende er skaberen af "Matador", forfatteren Lise Nørgaard og den dengang 13-årige Klaus Rifbjerg, samt kendte modstandsfolk som Gunnar Dyrberg fra Holger Danske og Per Gylling Mortensen fra BOPA. Tilrettelæggelse: Ole Retsbo.
Thulebasen - Kold krig og kærlighed (1:2)
DR2, 11. maj, kl. 17:35
Dansk dokumentar fra 2018 I sommeren 1968 er Axel Nielsen i Blokhus med sin kæreste Grethe. De kører i en hvid MGB sportsvogn med rødt læderindtræk. Det ser forkælet ud. Men det er det ikke. For når Axel ikke holder ferie i Blokhus arbejder han på Thulebasen i det nordligste Grønland. Og et halvt år tidligere var han øjenvidne til et flystyrt, der blev en af de største politiske skandaler i danmarkshistorien. Et flystyrt som Grethe måtte høre om i fjernsynet - mens hun passede deres lille datter alene hjemme i Aalborg.
Sladderpressen for retten
DR1, 12. maj, kl. 21:25
Britisk dokumentar fra 2024. (Tabloids on Trial) Indbrud, telefonaflytninger og tyveri af personfølsomme oplysninger. Sladderpressen i Storbritannien anklages for en lang række forhold. Når én retssag afsluttes, går en ny i gang. De har brugt over en milliard pund på advokater og erstatninger til ofre, som har fået krænket deres privatliv. Det er en vaskeægte skandale, der har stået på i over 20 år - og har rystet en hel branche i sin grundvold. For prins Harry og flere andre fortsætter kampen for at afsløre avisernes ulovlige metoder.
Min mor var tyskertøs (1:4)
DR2, 13. maj, kl 18:55
Over 50,000 kvinder forelskede sig i de tyske soldater under besættelsen. De blev hånet, udstødt og anset for forrædere - fordi de forbrød sig mod nationens og mændenes ære. I årtier efter befrielsen blev deres antal og forelskelse nedtonet. Den del af historien passede ikke ind i den store fortælling om Danmark som en modstandsnation. Nu fortæller deres børn historien om mødrenes tyske kærlighed.
Adolf (1:3)
DR2, 13. maj, kl. 20:10
Britisk dokumentarserie fra 2023. (Dictator: The Hitler Interviews) I dag kender vi Adolf Hitler som indbegrebet af ondskab. Men det har ikke altid været sådan. Der var en tid, hvor folk tilbad ham, gik i krig for ham og var villige til at dø for ham. For første gang ser vi på Hitler fra en anden vinkel. Gennem hans venner, beundrere og støtter kastes der nyt lys over, hvem han var, og hvordan han udøvede sin magt.
[Historie-online.dk, den 6. maj 2025]