Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 23, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 887

 

Fra magtens indre i Trumps administration til møbelindustri i Nordjylland. Så store kan forskellene være i ugens flow-tv. Og dertil skal vi til sænkningen af den tyske flåde i 1919, Bornholm som frontlinje i efterkrigstiden og historien om politiet. Det er altid underholdende at høre om skandaleprinsen Andrew, ligesom året 1995 byder på underholdende elementer. Det samme er tilfældet med en dokumentar om ABBA, efter at de var holdt med at være ABBA. God fornøjelse!

 

Sænkningen af den tyske flåde i 1919

DR2, 7. juni, kl. 20:05

Tysk dokumentarfilm fra 2021. (Dreadnought Destruction: Sinking the German Battle Fleet) Kort tid efter 1.Verdenskrig bliver den tyske højsøflåde interneret i Skotland. 74 dødbringende dreadnought-slagskibe, der er tungt bevæbnet og bygget til ikke at kunne synke. Her skal de ligge, indtil fredsforhandlingerne i Versailles er afsluttet. Men efter måneders venten udsteder den tyske kontreadmiral Ludwig von Reuter en hemmelig ordre: Gør klar til at sænke skibene.

 

Skandaleprinsen Andrew (2:2) Det katastrofale interview

DR2, 8. juni, kl.  20:00

Britisk-amerikansk dokumentarserie fra 2023. (We Need to Talk About Prince Andrew) Efter sin separation i 1992 genoptager prins Andrew livet som playboy. I 1999 introducerer Ghislaine Maxwell ham til den amerikanske rigmand Jeffrey Epstein - som introducerer ham til Virginia Giuffre. I 2021 anklager Giuffre ham for seksuelt overgreb, da hun var 17 år. Sammenlagt med anklager om lyssky aftaler, er Andrews ry for alvor ødelagt. Han prøver at forklare sig i et interview med BBC - men det giver bagslag.

 

Husker du ... 1995

DR2, 9. juni, kl. 19:10

- året hvor den franske rødvin hældes i rendestenen, den leende ko smides i skraldespanden og Shell må se langt efter kunderne i Europa. Den politiske forbruger gør i den grad sin indflydelse gældende ved at ramme modstanderen på pengepungen. Andre profiler i 1995 er Pia Kjærsgaard, som stifter Dansk Folkeparti efter et af Danmarkshistoriens mest ufrivilligt morsomme politiske landsmøder i Fremskridtspartiet, Ritt Bjerregaard og en dagbog som aldrig udgives, og en ny hemmelig prinsesse fra Hong Kong bliver præsenteret for den danske offentlighed.

 

Med politiets øjne: Fra Kongens tærskehold til folkets beskyttere (3:3)

DR2, 10. juni, kl.  19:05

I 1849 går Danmark fra enevælde til folkestyre. De samme politifolk der den ene dag er kongens håndlangere, skal den næste dag være dem der sikrer befolkningen dens grundlovssikrede rettigheder. Det er dømt til at gå galt, for politiet opfører sig som hidtil. Det resulterer i den første politireform i 1863, hvor samtlige politifolk i Danmark bliver fyret, og hvor kun 25 % bliver genansat. Det nye politi kommer ud og patruljerer i gaderne, og skal nu lære den svære balancegang at opretholde loven og samtidig beskytte og tjene folket. Tilrettelæggelse: Niels Birkemose og Cathrine la Cour.

 

Frontlinje Bornholm (1:5) Den russiske gasmaske

DR2, 11. juni, kl. 19:00

Historikerne Bjørn og Peter tager på en urovækkende jagt tilbage til den kolde krigs Bornholm. De vil løse mysteriet om, hvordan en russisk gasmaske havnede på solskinsøen i 1971. Var russerne også dengang tættere på, end vi troede? Jagten fører dem hurtigt ind i en foruroligende historie; om Bornholms og Danmarks rolle under den kolde krig. En historie der, der pludselig ikke længere føles så fjern. 2. del følger umiddelbart efter.

 


A Storm Foretold - det amerikanske oprør

DR1, 12. juni, kl. 21:25

Dansk dokumentarfilm fra 2023. Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm giver et unikt indblik i magtens indre i Donald Trumps sidste måneder som præsident. Filmen følger kongemageren bag Trump, Roger Stone, som bevæger sig i en politisk verden og tankegang, hvor alt er tilladt. Her skifter alliancer og fjendskaber som i et Shakespeare-drama. Var det forudsigeligt, at Trumps præsidentperiode kulminerede med det dødbringende angreb på Kongressen i Washington D.C. i januar 2021?

 

Da Danmark blev flettet sammen: Fornemmelse for folkemøbler

DR1, 13. juni, kl. 10:45

Danmark havde en kæmpe møbelindustri inden markedet blev globalt og toldmurene blev revet ned. Vi kaster vores kærlighed på de folkelige møbler, der står i skyggen af design ikonerne. Sporet fører os til Tarm og ikke mindst Salling, hvor møbelindustrien dominerede langt op i 1980'erne.

 

ABBA - 40 år uden musik

DR2, 13. juni, kl. 20:40

Britisk musikdokumentar fra 2021. (ABBA: The Missing 40 Years) De var én af verdens største popgrupper, med hits som 'Mamma Mia' og 'Dancing Queen'. Men i 1982 gik ABBA i opløsning. Hvad skete der i de 40 år, inden de fandt sammen igen og udgav albummet Voyage i 2021? Mens Björn og Benny sammen lavede store musical-succeser, gik Agnetha og Frida solo. Frida samarbejdede med Phil Collins og giftede sig med en tysk prins, mens Agnethas liv var præget af isolation i 17 år.

[Historie-online.dk, den 6. juni 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 42, 2023
TV-tips, uge 18, 2024
TV-tips, uge 19, 2024