Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 24, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 728

 

I ugens flow-tv skal vi se på de fantastiske geoglyffer i Peru, og vi skal også på polarekspedition. Florence Nightingale er en af historiens personer, der prtrætteres – og det samme er Poul Nyrop Rasmussens far. Vi genbesøger to årstal: 1983 og 1996, og oplever industrihistorie i form af de mange teglværker. Endelig en tysk finansskandale, Wirecard-skandalen. God fornøjelse!

 

Florence Nightingale - Supersygeplejerske (1:2)

DR2, 14. juni, kl. 19:25

Fransk dokumentarserie fra 2022. (Florence Nightingale - Nursing Pioneer) Under Krimkrigen bliver Florence Nightingale i 1854 sendt til fronten, hvor hun hurtigt opdager, at de britiske soldater oftere dør af smitsomme sygdomme og infektioner end af deres sår. Trods mangel på alt, uhumske forhold og markant modstand etablerer hun disciplin og et højt niveau af hygiejne. Hendes retningslinjer redder tusindvis af liv. Hjemme i London efter krigen etablerer hun verdens første skole for sygeplejersker.

 

Nyrup - søn af en udstødt: Tvangsanbragt på ubestemt tid

DR2, 15. juni, kl. 17:50

Poul Nyrup Rasmussens far blev som dreng tvangsanbragt på en åndssvageanstalt i syv år. Hans ophold på øen Livø i Limfjorden blev skæbnesvangert for hans liv og kom til at præge hele familien. Poul fik aldrig talt med sin far om de oplevelser, han havde på Livø. Nu søger han svar på, hvad faren oplevede på øen og hvad det gjorde ved ham - måske kan han lære noget af fortiden, som han kan bruge i sit nutidige arbejde med psykisk sårbare unge.

 

Husker du ... 1996

DR2, 16. juni, kl. 19:10

I 1996 forsøger danskerne for alvor at træde ind på den internationale scene. Bjarne Riis er en sand verdensmand, da han vinder Tour-de-France og cykel feberen breder sig i Danmark. Anna Castberg, museumsdirektør for Arken må dog erkende at hendes internationale meritter ikke holder vand. Hun har løjet om sine eksamenspapirer. Kulturby 96 fejer hen over København. Nu skal København vise sit internationale værd. Det kniber noget med formatet, da den fatwaramte forfatter Salman Rushdie skal have en pris i byen. Han afvises af sikkerhedsgrunde. Det bliver starten på det Poul Nyrup Rasmussen kalder: "Den værste uge i hele min politiske karriere"

 

Verdens vildeste polarekspedition - Et år på isen (1:2)

DR2, 17. juni, kl. 14:35

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Arctic Drift) Arktis. I millioner af år har det tilfrosne ocean afkølet vores planet og styret vores vejr. Men denne afsides verden er ved at smelte ... hurtigt. Og det har konsekvenser for alt liv på kloden. Et globalt forskerhold stævner ud på den største polarekspedition nogensinde. Planen er at udforske Arktis i et helt år for at finde ud af, hvad der er ved at ske - før det er for sent. Og hvad vi kan gøre for at redde vores verden.

 

De gådefulde Nazcalinjer

DR2, 17. juni, kl. 20:05

Amerikansk dokumentar fra 2022. (Nazca Desert Mystery) En kæmpe abe, en edderkop og en kolibri, der hver især måler mellem 46 og 110 m, indgraveret for tusinder af år siden i den peruvianske ørken. Geoglyfferne er så store, at de bedst ses fra luften - og de blev først genopdaget i 1920'erne. Hvem skabte disse linjer, geometriske former, dyrefigurer og hvorfor? Nu har arkæologer fundet flere hundreder andre skjulte linjer og figurer - og vigtigst af alt: beviser på gamle ritualer.

 

Fup for 14 milliarder - Wirecard-skandalen

DR2, 18. juni, kl. 22:15

Tysk dokumentar fra 2021. (Wirecard: The Billion Euro Lie) Wirecard var Tysklands svar på Silicon Valley - en teknologisk finansgigant, hvis værdi steg med 40.000% i løbet af 15 år. Men i begyndelsen af 2020 mangler der pludseligt over to milliarder dollars i virksomhedens regnskaber. Alt går i opløsning: Direktøren bliver arresteret. Vicedirektøren forsvinder. Aktierne styrtdykker. Det er historien om sex, grådighed og hvidvaskning af penge. Om mænd med storhedsvanvid, og de mennesker, der afslørede dem.

 

Da Danmark blev flettet sammen: Af mursten er vi bygget

DR1, 19. juni, kl. 10:45

Ingen dansk industri har efterladt sig tydeligere spor end de 3000 teglværker, der har været i landet. Vi dykker ned i murstenens historie, nørder teglværker og muremetoder - og går på murstenssafari i villavejene i Horsens og mellem boligblokke i Aarhus.

 

Guldkorn 1980'erne: 1983

DR2, 20. juni, kl. 19:35

DRs arkiver er en guldgrube af gamle TV-klip. De store historier har vi set igen og igen. Men hvad var det, der prægede helt almindelige danskeres hverdag i 1980'erne? Vi har været en tur i arkiverne og har fundet nogle af alle de små, store, sjove, alvorlige og underfundige øjeblikke, der gled hen over skærmen i 1983.

[Historie-online.dk, den 13. juni 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2023
TV-tips, uge 42, 2023
TV-tips, uge 51, 2023