Menu
Forrige artikel

Dramatik under Besættelsen – ny udstilling på Kalundborg Museum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2945

Museum Vestsjælland præsenterer med udstillingen ”Mad Money II”, resultaterne af en flerårig forskning omkring nødlandingen af det amerikanske Boeing B-17-bombefly Mad Money II. Nødlandingen skete i 1944 på halvøen Asnæs syd for Kalundborg efter en mislykket bombemission til Tyskland. Ved et mirakel overlevede besætningen angreb af tyske jagerfly og en dramatisk nødlanding uden en skramme. Kort tid efter blev de taget til fange af den tyske besættelsesmagt og sat i Kalundborg Arrest, hvor de måtte tilbringe deres første nat som krigsfanger. Dagen derpå blev de sendt i fangelejr i Tyskland og blev først befriet i maj 1945. 

Udstillingen Mad Money II fortæller historierne om besætningens forudgående 16 bombemissioner, nødlandingen i Danmark, Museum Vestsjællands opsporing af besætningens efterkommere i USA, og samarbejdet med amerikanske flyspecialister, forfattere og flymuseer m.m. Desuden kan man i udstillingen se kortfilm med interviews med øjenvidner til nødlandingen og film om besætningen og flyets øvrige historie. Blandt de udstillede genstande fra Mad Money II kan ses en Browning M2-maskinkanon, en ilttank, ammunition fra flyets ni maskinkanoner og mange andre spændende genstande.   

Ved åbningen af udstillingen deltager den amerikanske forfatter Neal B. Dillon sammen med syv andre efterkommere af besætningen. Neal udgav i år 2000 bogen A Dying Breed, der er en fortælling om hele besætningens skæbne fra 1943 til 1945. Dillon var svoger til besætningsmedlemmet og tårnskytten John Honeycutt, og udgivelsen af bogen er indfrielsen af et løfte til ham. A Dying Breed har gjort Mad Money II og flyets besætning berømt i hele verden, og blandt amerikanske flyentusiaster har den i dag nærmest fået kultstatus. Ved åbningen af udstillingen vil Neal fortælle om sit mangeårige arbejde med bogen og give et indblik i de amerikanske bombninger af Tyskland under Anden Verdenskrig. 

www.vestmuseum.dk

Forrige artikel
Se relaterede artikler
De mest usle og forsømte Børn
Danmarks første lokomotiv, ODIN
Hver dag er en kamp