Menu
Forrige artikel

Kriger

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1032

 

De to største kulturhistoriske museer i Danmark går sammen om en fælles udstilling. Kriger, hedder udstillingen, der undersøger, hvad det gør ved mennesker at drage i krig.

Hvad har den romerske legionær og den japanske samurai til fælles med en nutidig dansk soldat og rituel-krigeren fra Papa Ny Guinea?

Det er udviklingsfolk og kuratorer fra Moesgaard Museum, Krigsmuseet og Nationalmuseet i fuld gang med at finde svar på i arbejdet med den nye fælles udstilling, Kriger. Udstillingen kommer til at centrere om spørgsmålet: Hvad sker der med mennesket, når det drager i krig på tværs af tid og sted? Den tager udgangspunkt i de fire forskellige krigere og følger dem før, under og efter kamp.

Når man kigger på samlinger og forskning på både Nationalmuseet og Moesgaard Museum, er det slående – og måske også lidt urovækkende – hvor meget krigerne fylder på tværs af tid og rum. Samarbejdet om udstillingen Kriger gør det muligt netop at vise, hvor meget det at være i krig og at være kriger fylder i menneskets historie. I udstillingen kommer vi helt tæt på krigerne og udstillingen er et meget ambitiøst forsøg på at finde frem til noget grundlæggende om, hvordan man bliver kriger, og hvad det gør ved mennesker at blive det,” siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum.

Også på Nationalmuseet betyder det nye samarbejde et fokus på at skabe udstillinger med fortællinger, der kan flyttes rundt i landet.

Det er vildt interessant at samle nogle af vores dygtigste museumsfolk på tværs af landet for sammen at lave en fælles udstilling, der er mobil. ´Kriger´ skal give et indblik i nogle af de basale menneskelige kræfter og følelser, der er på spil, når man i dag og i fortiden står i ekstreme situationer, der handler om liv og død”, siger Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet.

Udstillingen Kriger er støttet af Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Det er anden gang, de to museer går sammen om at lave en fælles udstilling. I 2019 åbnede udstillingen ´På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader´, der blev en stor succes. Den blev først vist på Moesgaard Museum og siden Nationalmuseet. Samme koncept kommer til at gøre sig gældende for Kriger.

Udstillingen åbner på Moesgaard Museum i februar 2024. I 2026 flytter Kriger til Krigsmuseet i København, hvor den bliver en del af den permanente udstilling. Krigsmuseet er en del af Nationalmuseet.

[Historie-online.dk, den 26. juli 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Din ting - vores historie
Det forsvundne hertugdømme
Historier i glas og æsker