Menu
Forrige artikel

Da campisterne kom til Mariager

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 754

 

Nordjyske Museer er denne sommer på tur i det nordjyske med udstillingen Den Korte Historie. Mandag 7. august kommer den til Mariager Camping, hvor den fortæller historien om campinglivet ved Mariager Fjord.

 For mange er camping lig med ferie. Ved Færgehagen ved Mariager blev der etableret en mindre lejrplads i 1930’erne. Senere blev det til en egentlig campingplads og skiftede navn til Mariager Camping. Og i dag nyder mange ferien netop her. Foto: Nordjyske Museer

Hvad enten det er på cykel med et telt i rygsækken, eller om det er i bil og en campingvogn bagpå, så er camping for flere generationer af danskere lig med ferie.

Begrebet camping blev for alvor udbredt i 1950’erne. Her fik familien Danmark bil, og campingvognen blev ligeledes folkeeje. Primitive telt- og lejrpladser blev efterhånden forvandlet til komfortable campingpladser, og i de følgende årtier fyldtes pladserne hvert sommerhalvår af glade campister i telte og vogne.

 Campingpladserne fik med tiden flere fastliggere, og det stillede nye krav til det udstyr, man skulle bruge til en campingferie. Her ses campinglivet anno 1970. Foto: Nordjyske Museer

Udstillingen i Den Korte Historie, som er gratis at besøge, fortæller om dengang ferie blev en realitet for alle lønmodtagere, og hvordan generationers campingliv sidenhen har udfoldet sig ved den smukke Mariager Fjord. Den tager sit udgangspunkt i livet på Mariager Camping, som blandt andet bliver fortalt af en tidligere ejer.

Det er historien om en lille lejrplads ved Færgehagen, der i 1960 blev omdannet til en egentlig campingplads – og som fra slutningen af 1980’erne har gået under navnet Mariager Camping. Udstillingen kan opleves fra mandag 7. august og frem til 3. september ved førnævnte campingplads i tidsrummet 8.00-21.00. Herefter tager Den Korte Historie videre med en ny historie et nyt sted.

Den Korte Historie

Historien om Mariager Camping er en del af Nordjyske Museers nye koncept Den Korte Historie.

Udover fysisk at flytte tættere på borgerne bliver den lokale historie formidlet på en lettilgængelige måde med korte tekster, fotos, film og udvalgte genstande. Udstillingen er kortfattet og visuel, og den kan opleves på ganske kort tid – deraf navnet Den Korte Historie. Formålet er at nå dem, som normalt ikke går på museum, men som i stedet gerne vil have ”lidt historie på farten”.

Den Korte Historie er indrettet i en specialdesignet container, som i løbet af 2023 og 2024 kommer rundt i både Mariagerfjord, Jammerbugt, Rebild og Aalborg kommuner med forskellige lokale historier – om alt lige fra arkæologi til teglværker og en falsk landsby bygget af tyskerne under 2. verdenskrig. Nordjyske Museer ønsker at fortælle den lokale historie i nogle af de områder og byer, hvor museet normalt ikke er fysisk til stede.

 

Den Korte Historie er blevet en realitet med støtte fra KulturKANten – Nordjyske Fortællinger, Den store kulturpulje Region Nordjylland, Sparekassen Nordjyllands fond af 1976, Spar Nord Fonden, Sparekassen Danmark, Nordea-fonden og Nordland Automatics.

[Historie-online.dk, den 2. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Herregårdenes Dag
På den anden side – hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide
13.000 års historie fra Esbjerg Kommune