Menu
Forrige artikel

Velkommen i mørket

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2890

 

Den 28. maj åbner en ny udstilling på Dorf Møllegård. GYS – væsner i mørket er en udstillingsoplevelse i absolut særklasse. Publikum sættes 200 år tilbage i tiden til dengang, hvor monstre og magi ikke bare var fantasi og eventyr. Til dengang hvor lyset hørte dagen til, og hvor natten var mørk. Helt mørk! Og i mørket havde fantasien frit spil.

I GYS – væsner i mørket kan publikum gå på opdagelse i folkesagnenes verden og møde nogle af de mystiske fantasivæsner, som skræmte vores forfædre fra vid og sans. Udstyret med en fakkel skal publikum famle sig vej igennem en række mørke rum. Her lurer åmanden, som kræver sit årlige menneskeoffer. Ellefolket fester i gravhøjen og bjergtager nysgerrige sjæle, og den hovedløse helhest halter rundt på sine tre ben, mens hvide damer og forbrydere vandrer hvileløst rundt i natten.

Udstillingen GYS – væsner i mørket er en ny måde at tænke museumsformidling på. Vi nøjes ikke med at fortælle om det gamle bondesamfund. Her skal publikum selv opleve bondens fortællinger og mærke hans frygt for mørket på egen krop. Gyset har en helt særlig evne til at engagere os og skærpe vores sanser. Og den mekanisme udnytter vi fuldt ud i årets særudstilling.” Johanne Baggesen, Museumsinspektør ved Museum for Forsyning og Bæredygtighed.

Men udstillingen beskæftiger sig ikke kun med gys i gamle dage. I samarbejde med gyserforsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet stiller udstillingen også skarpt på gysets biologi og psykologi i en nutidig kontekst. Hvorfor opsøger vi frivilligt gyset, når det er designet til at fylde os med negative følelser som frygt, angst og væmmelse? Og er gys andet og mere end bare underholdning?Det er nogle af de spørgsmål, Mathias Clasen besvarer i en række korte film produceret til udstillingen.

”Som gyserforsker er jeg meget spændt på denne udstilling, som er helt unik i dansk kontekst. Det er godt set, at man kan bruge gysereffekter til at give museets gæster en tidsrejse tilbage til den tid, hvor monstrene kom frem, så snart solen gik ned. Forskning peger faktisk på, at når vi bliver skræmte,
danner vi stærkere minder. Derfor giver det god mening at bruge gyset aktivt i formidling af historisk viden. Vi lærer formentlig bedre, når vi er lidt skræmte.” Mathias Clasen, ph.d. og lektor i litteratur og medier ved Afdeling for Engelsk, Aarhus Universitet.

Udstillingen åbnes ved to lukkede særarrangementer fredag d. 28. maj. Kl. 14 får udstillingen sin ilddåb, når 10. Klassecenteret på Dronninglund Skole gæster møllegården, og kl. 19.30 inviteres bidragsydere og samarbejdspartnere indenfor i mørket. I dagens anledning vækkes nogle af sagnenes væsner til live af skuespillere fra horrorfirmaet DYSTOPIA Entertainment. DYSTOPIA står desuden bag udstillingens skræmmende scenografi.

(Foto: Jacob Papsø)

[Historie-online.dk, den 26. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ungarerne på Knabstrup
Hjørring på de skrå brædder
Danmarks Jernbanemuseum åbner videncenter