Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 02, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 657

 

Denne uges flow-tv handler selvfølgelig meget om Dronning Margrethe – kulminerende med udråbelse af den nye konge kl. 15 på søndag. Men der er dog også andet: Musikken i 90’erne og store krigsskibe for nu at vælge et par yderpunkter. Dertil tyveri-kup – dels af ”Skriget”, dels af Nixons kampagnemillioner. Den historiske serie om Jerusalem fortsætter og det samme gør serien om 1970’erne. Vi får både et portræt af Al Pacino og en dansk missionær i Kina. Endelig kører den glimrende norske serie om dengang de fandt olie og Stavanger begyndte at forandre sig. Og så begynder EM i håndbold for herrer. God fornøjelse!

 

Lykkeland (3:8)

DR1, 10. januar, kl. 17:10

Norsk prisbelønnet dramaserie fra 2018. Det største undersøiske oliefund nogen sinde er blevet gjort ud for Stavangers kyst. Samtidig er fiskeindustrien i krise, og konservesmagnaten Fredrik Nyman må tænke nyt for at redde sin fabrik og sine ansattes jobs. Anna øjner en chance for at hjælpe sin svigerfamilie og trækker i trådene bag Fredriks ryg. Den unge mor Toril er blevet hjemløs, men får hjælp fra uventet kant. Kan også streames på DRTV.

 

Al Pacino - Manden, myten, legenden

DR2, 11. jANUAR, KL. 19:05

Fransk dokumentar fra 2022. (Al Pacino, le Bronx et la fureur) 'Godfather'-filmene, 'Serpico' og 'Scarface'. Den Oscarvindende skuespiller Al Pacino er en legende, der allerede som 4-årig genopfører filmscener foran spejlet hjemme i Bronx. Som 26-årig bliver han optaget på Actors Studio i New York. Han er indbegrebet af byen med alle dens skyggesider. I gennembruddet 'Godfather' spiller han overfor barndomsidolet Marlon Brando, men udenfor lærredet kæmper han selv mod sine egne dæmoner.

 

Jerusalem - Kampen om den hellige by (2:6)

DR2, 11. JANUAR, KL. 22:40

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (Jerusalem: City of Faith and Fury) Jerusalem, 39 f.Kr. Romerriget og Partherriget er datidens to dominerende imperier. I Palæstina og Jerusalem hersker hasmonæerne, også kaldet makkabæerne. Men da Herodes overtager magten, bliver dronning Kleopatra vred. Hun vil gøre Judæa til en del af Egypten. Og Roms Marcus Antonius prøver at kontrollere både Kleopatra og Herodes. Kan Herodes, trods konflikterne, ombygge Salomons Tempel og forny Jerusalem?

 

70'erne tur retur: 1972

DR2, 12. JANUAR, KL. 18:00

I 70'erne tur retur skal vi på en rejse gennem et legendarisk årti. I 1972 stifter Danmark nye bekendtskaber. Både Dronning Margrethe, Anker Jørgensen og Sørøver Sally bliver nu kendte ansigter på TV. Udsendelsen om 1973 følger umiddelbart efter, kl. 18:30.

 


Vild med Dance - lyden af 90'erne 1:6 - REVOLUTION!

DR1, 13. januar, kl. 13:15

Muren falder. Det onde er væk. Pludselig er der plads til at tænke i nye musikalske baner. Banebrydende teknik giver bl.a. Dr. Baker og Cut'N'Move en oplagt mulighed for at skabe musik på en helt ny måde. Der bikses og bakses i de små hjemmestudier, og resultatet er en ny lyd, der rammer plet hos de unge i Danmark og inspirerer til et opgør med den fremherskende pop- og rockmusik. Og resten af verden lytter med...

 

Dronningen og statsministrene - i al fortrolighed

DR1, 13. januar, kl. 20:00

H.M. Dronning Margrethe 2. har regeret Danmark i 52 år i tæt samarbejde med 9 forskellige statsministre. Fem af de statsministre fortæller i denne nyproducerede dokumentar om deres unikke og tætte samarbejde med Dronningen, suppleret af rørende og unikt arkivmateriale fra alle 52 år og med de fire andre statsministre, der ikke lever længere. I helt nye optagelser løfter nuværende statsminister Mette Frederiksen samt tidl. statsministre Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen sløret for det særlige ved deres tid med regenten, hvor både kriser og modgang, men også statsbesøg, udlandsrejser og kongehusfester i galla og glimmer har bragt dem sammen. De giver os indblik i fortrolige møder på tomandshånd, og hvordan de på forskellig vis har fundet takten i det helt særlige krydsfelt mellem monarkiet og det politiske.

 

Proklamation af H.M. Kong Frederik X

DR1 og TV 2, 14. januar, kl. 15:00

Fra balkonen på Christiansborg Slot foregår proklamationen af H.M. Kong Frederik X.

 

Manden der stjal Skriget

DR2, 14. januar, kl. 22:15

Britisk dokumentar fra 2023. (The Man Who Stole the Scream) Tveita-boligerne, Oslo, 1980. Her går nogle unge op i sport, mens andre går op stoffer. Og her vokser den kommende professionelle fodboldspiller Pål Enger op. Hans opvækst er ikke nem, og som barn bliver han betaget af Edvard Munchs berømte 'Skriget'. Efter flere succesfulde tyverier beslutter han og vennen Bjørn at stjæle billedet under vinter-OL i Norge i 1994. Her er historien om ikke blot ét, men to skandaløse kunstkup.

 

Historiens vildeste røverier (2:8) Nixons kampagnemillioner

DR2, 15. januar, kl. 19:15

Amerikansk dokumentarserie fra 2023. (History's Greatest Heists) Laguna Niguel, Californien, 1972. Over 30 millioner dollars er gemt af vejen i en forstadsbank. Angiveligt er det "uofficielle" midler til præsident Nixons genvalgskampagne. Mafiaen i Cleveland hyrer Dinsio-banden til at udføre et nøje planlagt kup, der involverer en lydløs alarm og solidt sprængstof. Et af bandens medlemmer og FBI's efterforskningsleder i sagen fortæller om det dristige kup.

 

Historiens største krigsskibe (1:3) Bismarck, Tirpitz og Yamato

DR2, 16. januar, kl.  17:30

Britisk dokumentarserie fra 2019. (World's Greatest Warships) De har ændret moderne krigsførelse. Krigsskibe er det ultimative symbol på en nations militære magt. Fartøjer med massive kanoner, torpedofly og bemandet af tusinder af besætningsmedlemmer. Her fortælles historien om de slagskibe, der spillede en afgørende rolle i søslagene under 2. verdenskrig. Hitlers frygtindgydende Bismarck og Tirpitz, USAs ikoniske Iowa-klasse fartøjer og japanernes Yamato, det største slagskib, der nogensinde er blevet bygget. Anden del af serie samme dag kl. 20:10.

 

De ville dø for sagen (3:4) Ellen & Vorherre

DR2, 16. januar, kl.  21:00

Ellen Kirstine Marie Nielsen var overbevist om, at kristendommen var den sande tro og skulle udbredes til hele verden. Derfor drog hun i starten af 1900-tallet til Kina og blev der i 60 år. Hun var parat til at ofre sig selv for at omvende de vantro. Sammen med en række historikere forsøger Liv Thomsen at forstå hvorfor.

[Historie-online.dk, den 9. januar 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 48, 2023
TV-tips, uge 15, 2024
TV-tips, uge 13, 2024