Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 03, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 465

 

Ugens flow-tv har portrætter af den blåejede Paul Newman og designeren Nanna Ditzel. Ligeledes er der en dokumentar om bronzealderen, en om adoptionstyveri og en om udvisning som straf. Vi skal også om en mulig demokratisk krise i EU og se en dokumentar om fodbold i DDR. God fornøjelse!

 

Historien om Danmark: Metallernes tid

DR2, 17. januar, kl. 18:15

Bronzealderen er en gylden tid i Danmarkshistorien. Det er en tid, hvor vi får adgang til en hidtil ukendt form for rigdom og til et metal, der kan ændre folks liv for altid. Det er fortællingen om en periode i vores historie, hvor gyldent rav fra vores egne kyster gør os til et af de rigeste områder i Europa, og hvor der bliver bygget i tusindvis af gravhøje til Danmarks nye overklasse. Men intet varer evigt og da et nyt metal - Jernet, ser dagens lys, er festen forbi.

 

Paul Newman - Bag de blå øjne

DR2, 18. januar, kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2021. (Paul Newman, derrière les yeux bleus) Paul Newman var en af sin generations største skuespillere. Han er kendt for sine azurblå øjne og roller i bl.a. 'Hajen', 'Butch Cassidy and The Sundance Kid' og 'Det handler om penge', for hvilken han modtog en Oscar. Bag blikket gemmer sig en ambitiøs skuespiller og instruktør, der blev uddannet fra Actors Studio. Kom bagom den karismatiske filmstjerne, der også var filantrop og politisk aktivist, og som værnede om sit privatliv.

 

Er EU i en demokratisk krise

DK4, 19. januar, kl. 14:30

Hvilke redskaber er der i EU´s værktøjskasse til at sikre den demokratiske proces og hvad vil de danske MEP'er gøre for at den bliver opretholdt. Hele den måde EU er bygget op på, med fx vetoretten og måden der kan laves sanktioner på, er noget af det der bl.a. skal debatteres med MEP´ere og eksperter. Et historiske perspektiv være en del af udsendelserne. Flere nuværende EU-lande har før da haft diktatorer og politikere med ekstreme holdninger. Er dele af historien ved at gentage sig, eller er det et udtryk for borgernes følelse af magtesløshed? Er politikerne blevet for elitære og har mistet følingen med befolkningen? En højredrejning har tendens til at finde syndebukke, der ofte udgør minoritetsgrupper. Det har ikke mindst EU-kommissionen taget afstand fra, og har svaret igen med sanktioner og tilbageholde støttemidler. Eksempelvis på LGBT+ området, hvor Polen og Ungarn bliver økonomisk sanktioneret grundet i de holdninger og love de indfører, der er brud med de fundamentale rettigheder af LGBTIQ-personer i EU. EU står fast på demokratiske værdier, men står vi overfor en demokratisk krise? Det er alt sammen noget vi vil belyse i udsendelserne. Medvirkende i udsendelsen er: Pernille Weiss, som er medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti. Claus Westergreen, som er formand i hovedbestyrelsen i 3F's Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

 

Nanna Ditzel - Den legesyge designer

DR2, 20. januar, kl. 21:00

Nanna Ditzel udfordrede dansk design med vilde former, klare farver og møbler uden ben. Hun blev én af Danmarks mest anerkendte designere med organiske møbler og smykker. I år ville hun være fyldt 100 år.

 

Stasi FC - Fodbold, forræderi og mord

DR2, 21. januar, kl. 22:15

Britisk dokumentar fra 2022. (Stasi FC) Forræderi, flugt, manipulation og mord. I 1978 sætter Stasi-chefen Erich Mielke sig på magten i fodboldklubben Dynamo Dresden. I de følgende 10 år bestemmer han alt, hvad der sker i østtysk fodbold, mens han fører sin egen favoritklub Berliner FC Dynamo til sejr ved hjælp af partiske dommere, tvungne spilleroverførsler og manipulation.

 

Det store adoptionstyveri: Davids jagt på sandheden

DR1, 22. januar, kl. 20:30

David vokser op i Holeby på Lolland og har en lykkelig barndom. Men under et besøg i Indien hører han en foruroligende historie: Lederen af Davids børnehjem var kendt for at stjæle børn. Hvad er den rigtige historie om hans egen adoption? Han modtager en chokerende oplysning og kommer på sporet af noget, der ændrer hans tilværelse for altid - og samtidig giver mistanke om, at andre adoptioner har været ude af kontrol.

 

Straffens rædsler - Udvisning

DR2, 23. januar, kl. 21:30

Dansk historieserie fra 2016 Samfundskritikeren Doktor Dampe forvises i 1820 fra sin by for at tale magthaverne imod. Dermed må han undvære sin familie på ubestemt tid. Udvisning er ikke længere en del af vores straffelov, og vi kan ikke længere smide hinanden på porten eller ud af landet, ligegyldige hvor umuligt vi opfører sig. Med mindre altså, at vi ikke har dansk statsborgerskab.

[Historie-online.dk, den 16. januar 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 18, 2023
TV-tips, uge 08, 2024
TV-tips, uge 07, 2024