Menu
Forrige artikel

Valentinkort og breve

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 4746

 

Der er et langt spring fra middelalderens Valentin-hilsner - over 1800-årenes parfumerede kort til vor tids e-valentines. 

Det ældste bevarede Valentinebrev er Margery Brews hilsen sin forlovede fra 1477, men der findes videnesbyrd om, at tanken har været kendt allerede i begyndelsen af 1400-årene, hvor et Valentinedigt tilskrives hertug Charles, hertug af Orleans der sad som fange i Tower  efter slaget ved Agincourt i 1415.

Guldtryk og duft
Breve eller kort blev imidlertid hurtigt en væsentlig del af skikken, og kendes ikke mindst fra 1600-årene. 1700-årenes Valentine-breve var håndlavede, og indeholdt romantiske småtegninger af hjerter, blomster, fugle o.lign. 
I den victorianske periode fik Valentine-breve en form for storhedstid. I løbet af 1800-tallet skete der også en form for kommercialisering af skikken, idet man begyndte at kunne købe kort og særligt papir til formålet, fx udsmykket med kniplingskant, forgyldninger - eller endda med duft. Versene kunne nu også være fortrykte på papiret, så brevet var klart til at sende.

Gækkerier
En udvikling, der ligner denne, kan iagttages med vor hjemlige gækkebreve, der også på denne tid var en voksen-tradition med undertoner af romantik. I datidens danske forretninger kunne man på lignende måde købe specialpapir samt særlige vers. Dem kunne man kopiere, hvis man ikke selv havde en poetisk åre at gøre godt med. Der fandtes både gækkevers og svarvers.

Eksempler på ældre engelske Valentines

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sankt Valentin - relikvierne
Frimærkesprog
Valentine i England