Menu
Forrige artikel

Sankt Valentin - relikvierne

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 5699

 

Oprindeligt skal Valentin være begravet i katakomberne, men senere ført til en kirke, der blev bygget under Pave Julius den Første, nær Ponte Molle. Den af Roms byporte, der i dag kendes som Porta del Popolo, skal tidligere have heddet Porta Valentini og være opkaldt efter denne nærliggende basilika, indviet til præsten, Valentin af Rom.  

Relikvier i St. Prassede
Hovedparten af de relikvier, som tilskrives Sankt Valentin, ligger i Zenon-kapellet i den romerske St. Prassede-kirke, som er én af byens ældste. Den er indviet til St. Praxedes, der var datter af en romersk senator. Hun levede i det 2. århundrede, og blev ophøjet til helgen på grund af sin indsats i forbindelse med begravelse af martyrer. Kirken er en af Roms ældste, og omtales første gang i 489. Den nuværende kirke er bygget under pave Adrian I omkring 780 og udvidet ca. 822 for bl.a. at rumme gravlagte fra katakomberne.

Irske relikvier
Der findes dog også Valentins-relikvier uden for Rom. En del af Valentins jordiske rester findes nemlig i Whitefriar Street Carmelite Church i Dublin. I 1835 blev de givet som gave til fader John Spratt, der ved et besøg i Rom holdt en prædiken, som imponerede pave Gregor den 16. Relikvierne ligger i en sort, guldudsmykket kiste, og vises naturligvis frem på Valentins dag.

Indgangen til det kapel, hvor hovedparten af Valentins relikvier findes i St. Prassede.

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historien bag Valentinsdag
Valentine i England
Blomstersprog