Menu
Forrige artikel

To andre Valentin'er

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 4291

 

Sankt Valentin af Rom, er den helgen, der i reglen forbindes med Valentinsdag. Men der findes to andre helgener med samme navn.

Sankt Valentin af Terni var biskop og skal være blevet henrettet den 14. februar 273. Nogle forskere mener, at Terni-bispen i virkeligheden er den samme person som den romerske præst. Det er dog tvivlsomt, om nogen af dem er historiske personer.

Valentin af Rätien
Den tredie Valentin, Valentin af Rätien, har helgendag den 7. januar, og var angiveligt også biskop - selvom han gentagne gange blev fordrevet fra Passau, hvor han søgte at virke. Hans relikvier findes i Mais-Meran samt Passau, og han opfattes som særlig værnehelgen for krøblinge og epileptikere. Det er dog områder, som han sandsynligvis har overtaget fra Valentin af Terni - der altså muligvis er den samme som Valentin af Rom. 

Valentin og epilepsi
Når epileptikere også opfatter Sankt Valentin som værnehelgen, er forklaringen formodentlig til dels sproglig. Navnet "Valentin" udtales som "Fallentin" på tysk. Dette gør det nærliggende at forbinde helgenen med epilepsi, der i folkeminde også kaldes for "den faldende syge".

"Sankt Valentin bed til Gud for os i Rufach" er teksten på dette valfartsbillede fra Alsace, ca. 1480. Foran helgenen ligger to personer i epileptisk anfald. 

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kærlighedsvarsler og magi
Valentin i Danmark
Sankt Valentin - legenden og personen