Menu
Forrige artikel

Lene ejer 3.000 Barbiedukker

Kategori: Artikler
Visninger: 5795

 

Hun har ekstremt lange ben, tynd talje og hår helt ned til numsen. Barbie har i mange år været en stor del af pigers og drenges barndom. Men for 76-årige Lene Darlie Pedersen er fascinationen aldrig stoppet.

Hun samler på de hotte dukker, og hun har så mange i sin samling, at hun helt sikkert har en eller flere Barbiedukker magen til dem, du legede med som barn. Det skriver DBA Guide.

Så vild er samlingen

Den kæmpe samling er Lene selv stolt af. Derfor har hun ikke gemt den væk på loftet eller kælderen. Dukkerne har hun samlet i en sirlig udstilling, som i dag går under navnet ’Barbie museet’.

Barbie som stewardesse, sygeplejerske, balletdansker, lærerinde, aerobic-instruktør, astronaut og i mange flere erhverv er opstillet i kronologisk rækkefølge efter, hvornår de er produceret.

Dermed er der også noget historie i samlingen. I slut 50’erne, kom den første Barbie på markedet. Dermed kan man i Lenes samling både følge modens udvikling og kvindernes historiske udvikling op gennem kvindes frigørelse i 1970’erne og videre frem til i dag.

Udover Barbier i tøj fra alle de erhverv, du kan forestille dig, indeholder samlingen selvfølgelig også alle Disney-karaktererne i Barbie-udgave. Ved siden af hylderne med Disney-Barbier står en Harley Davidson i Barbie-størrelse. Lene har sågar flere udgaver af sangerinden Cher i Barbie-udgave, og så kan du også finde Barbier der portrætterer personer fra det engelske kongehus i samlingen.

Foto: DBA Guide

En ægte samler

Lene er ikke kommet sovende til den kæmpe samling på de 3.000 Barbiedukker. 

Der er få, der ved mere om Barbie i Danmark end Lene. Og den viden har Lene anskaffet sig, fordi hun ikke nøjes. Hun vil ikke kun have en enkelt Barbie i de mange serier, der findes indenfor Barbie-universet.

- Når jeg køber en dukke, der er en del af en serie, stopper jeg ikke, før jeg har hele serien. Jeg kan ikke kun have en halv serie, fortæller Lene til DBA Guide.

Lene er godt selv klar over, samlingen er stor. Hun mener, det skyldes, at hun i starten bare ville have dem alle sammen. Det har resulteret i, at samlingen i dag rummer alle de forskellige serier af Barbie.

- Jeg samlede på lidt af hvert af Barbie, og jeg har måske bredt mig meget. Men jeg kan ikke lade være. Jeg er en samlertype, fortæller Lene til DBA Guide.

Lene deler hobbyen med sin veninde Iben Koch, som også har en stor Barbie-samling. Hun er dog ikke lige så fanatisk med at skulle eje alle dukkerne. Iben går mere op i, at hun selv skal kunne lide dukkerne.

De har gennem årene udviklet et godt venindeforhold.

Lene: Man skulle have været Barbiedukke

Barbie ”blev født” den 9. marts 1959 og er dermed 62 år gammel i dag. De to veninder ikke bare samler på Barbie; De er også fascinerede af dukken, og måske også lidt misundelige:

- Barbie er fra 1969. Uden rynker og uden deller, fortæller Lene til DBA Guide.

- Hun holder sig nu meget godt, tilføjer Iben.

- Man skulle have været Barbiedukke,  Lene.

Faktisk bliver Lene ofte spurgt, om hun samler, fordi hun egentlig gerne vil ligne Barbie. Til det svarer hun: ”Prøv lige at kigge på mig. Hvad tror I selv?”.

Nogle gange bliver hun også spurgt, om hun leger med dukkerne. Her har Lene også et kækt svar parat:

- Ja, jeg går ned og giver dem nattøj på hver dag.

Lene mener ikke selv, der er plads til mange flere dukker, alligevel køber hun stadig nye.

- Jeg køber nye dukker, men så skal det nogle kendte nogle. Jeg synes, det er meget sjovt at samle på dem, fortæller Lene til DBA Guide.

Lene har måtte gøre rent om aftenen for at få råd til Barbie

Måske undrer du dig over, hvordan Lene har fået råd til den enorme samling af Barbiedukker. Barbiedukker er ikke billige, når det er de helt sjældne, som dem Lene vil have fat på. Hun har måttet arbejde ekstra og er nogle dage kommet hjem sent på aftenen for at tjene nok til at kunne købe nye dukker.

- Jeg har været dagplejemor om dagen og haft rengøring om aftenen for at kunne købe Barbiedukker, fortæller Lene til DBA Guide.

Udover at arbejde hårdt for at få råd til samlingen, har Lene også noget, langt de fleste samlere kun kan drømme om: I Københavns Nordvestkvarter har hun en stor del af sin samling udstillet, så andre Barbie-fans kan beundre og måske genkende nogle af deres gamle legekammerater fra barndommen.

Sådan begyndte samlingen

Lene samlede for mange år siden ikke kun på Barbie. I en lang årrække bankede hendes hjerte for forskellige former for legetøj; glansbilleder, nipsenåle og porcelænsdukker. Hun var faktisk medlem af en samler-klub for samlere af legetøj. I klubben mødte Lene en kvinde, der åbnede hendes øjne for Barbiedukkerne, som hun i 1989 kastede alt sin opmærksomhed på.

Hun blev løbende så dedikeret en samler, at hun i dag har Danmarks største private samling af Barbiedukker. Samlingen lyder på hele 3.000 dukker. Alle i alverdens påklædninger, hårfarver og hudfarver.

Disse dukker vil Lene og Iben gerne have fingrene i

Lene er særligt interesseret i en dukke, der skal forestille den amerikanske sangerinde og skuespillerinde Cher. Den dukke, hun mangler af Cher, er en del af en serie på fire dukker. Dog er hun ikke helt klar til at købe den endnu, fordi den koster omkring 2.000 kr.

Iben har for nyligt set sig lun på en Barbie, der skulle forestille den uhyggelige klovn fra Stephen Kings gyserfilm ’It’. Da Iben fik øje på klovne-barbien, kostede den 60 dollars, som svarer til omkring 370 kr. Iben ville lige vente til ugen efter med at købe den, men det viste sig ikke at være en god ide:

- På den hårde måde har jeg lært, at man ikke skal vente. Nu er den udsolgt, og den sidste pris, jeg har set den til, er 3.500 kr., fortæller Iben til DBA Guide. Derfor søger hun nu efter dukken, som mangler i samlingen.

Foto: DBA Guide

Se DBA Guide her

[Historie-online.dk, den 18. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
En jordemoders historie
Menighedsrådene i 100 år
Vi freder oftest elitens boliger i Nordsjælland