Menu
Forrige artikel

Myreæg eller stødt mumie

Kategori: Artikler
Visninger: 8098

 

Hvilket af disse medikamenter vil du helst – eller nødigst bruge – når du har ondt i ørerne eller har en tandbyld?

Nej vel? Ingen af dem. Men det gjorde man tidligere, og det var nogle af de lægemidler, man kunne købe på apoteket. Og de findes stadig i krukker og skuffer på apoteket i Rudkøbing, eller rettere sagt på Det gamle Apotek, som er et lille museum på Rudkøbing Apotek.

Myreæg blev indsamlet om sommeren og tørret, og der er en hel krukke fuld af de ildelugtende myreæg, som blev lagt ind i øret mod ørepine.

Mumie mod sår
Og i stødt mumie er virkelig stødt mumie! Det består af små stofrester, små stykker knogle og en stivnet brun masse, som er en blanding af gedemøg og figner. Men det mest mærkværdige er – set med nutidens øjne – at det for omkring 200 år siden blev brugt som lægende middel på sår! Der kan ikke være ret mange, der har lyst til det i dag! Men det gør ikke historien dårligere, at den smukke trækrukke med indhold rent faktisk har stået i H.C. Ørsteds fars apotek.

Blodigler til tandbyld
Hvad angår blodiglerne blev de levende igler sat på et betændt sår eller på en byld for at suge betændelsen væk. Først da AIDS blev en kendt sygdom, kunne man ikke længere købe dem til medicinsk brug. Det siges dog, at de ikke var så behagelige til en tandbyld, for man kunne høre, når de smaskede!

Canabis i skuffen?
Men virker myreæg, stødt mumie, blodigle eller krebseøjne direkte frastødende i dag, kan det tænkes, at der er større interesse for den apoteksskuffe, hvorpå der står Cannabis! Det er dog mindre spændende end det lyder, for indholdet er gamle, tørre hampefrø, som har været brugt som fuglefrø!

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Præriens bedste mand
Stensætningen v. Glavendrup
Oktober. Très Riches Heures du Duc de Berry