Menu
Forrige artikel

Duer

Kategori: Temaer
Visninger: 10716

 

Duer blev tæmmet til husdyr for ca. 5000 år siden i Ægypten. I dag skelner almindelige avlere mellem raceduer, brevduer og slagteduer

Danske tumlinger er fællesbetegnelse for mange specielle former af landets ældste dueracer. De indførtes formentlig fra Ostindien af Frederik den Anden sidst i 1500-tallet. Den moderne tumling har mistet evnen til under flugt at slå baglæns kolbøtter, men den gamle tumling findes fortsat. Et par dueholdere havde i mangfoldige år hæget om deres stammer af oprindelige tumlinger. De har siden 1980 dannet grundlag for opdræt af nye "gamle" tumlinger. Den gamle kolbøtteflyver er stadig sjælden, selv om den er vor nationale flyvedue. Det vil kræve en stor avlerkreds, hvis typen kvalitetsmæssigt skal bringes op på samme høje niveau som førhen.

Svaberduer
Den danske svaber er en farvedue, opstået på grundlag af nogle enkelte eksemplarer af forædlede markduer, som indførtes til landet i 1840'erne. De første mange år var der tale om "sølvsvabere", men siden 1930'erne er der også blevet fremavlet andre farver.

Dansk Landbrugsmuseum
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kulturhistorisk bevaring
Gæs og ænder
Hest