Menu
Forrige artikel

Polterabend

Kategori: Temaer
Visninger: 10872

 

Ordet Polterabend er tysk og betegner oprindeligt en skik, der går ud på at en kommende bruds venner af begge køn laver larm udenfor hendes bopæl

Ved den tyske polterabend handlede skikken bla. om at venner/ungdomslag smadrede porcelæn og lertøj på dørtærskelen, og som tak for denne opvartning blev inviteret indenfor. I bondesamfundet fandtes en lignende skik ikke, men i  borgerlige miljøer, i slutningen af 1800-tallet, kunne en mand godt tage afsked med ungkarlelivet ved fx en middag med sine mandlige venner. Måske er en del af nutidstraditionen inspireret fra Sverige, hvor også hhv. venner/veninder der holder "afskedsfest" for ægteskabskandidaten. Den kommende brud/gom klædes ud og trækkes med "i byen". 

Tit er udklædningen humoristiske variationer over stereotypforestillinger om ægteskab. Manden klædes ud i stribet "fange"dragt og pigen i kittel, med tørklæde om hovedet og ålede strømper. Eller udklædningen kan være seksuel, manden får vandfyldte kondomer om halsen, og pigen udstyres med netstrømper og nedringet bluse.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Glücksborgske
Ceremoniel
Vielse i kirke fra 1582