Menu
Forrige artikel

Ny website med kilder om mordet på Broendehusmanden

Kategori: Arkiv
Visninger: 2544

En gruppe lokalhistorisk interesserede har tilgængeliggjort kilder og fortalt historien om den fynske "Boye bande"´s sidste forbrydelse

Den 11. oktober 1853 blev Niels Hansen i Broendehus i Balslev sogn overfaldet og døde af sine kvæstelser. 

En mørk efterårsaften i 1853, nemlig tirsdag d. 11. oktober, er tre mænd på vej fra Båring Mark som ligger øst for Middelfart, til Broendehus ved Balslev. De tre mænd er kendt som Pranger, Sosmeden og Boye og er alle en del af den senere meget omtalte Boye bande på Vestfyn. De tre herrer har en plan, alt er timet og tilrettelagt, intet kan gå galt. De skal bare slå en dame ihjel, hænge manden, brænde ejendommen af og efterfølgende dele de mange rigsdalere, som opbevares i fæstehuset.

Men alt gik galt, fæstehusmanden anede uråd og blev alvorligt såret af et knivstik, da han flygtede fra overfaldsmændene, han døde et par dage senere af sine kvæstelser.
Drabet er årsag til, at der bliver nedsat en Kommissionsdomstol, som blev ledet af Kriminal- og Politiretsassessor H. Rothe og Assessor L. Køpke, København.
Boye banden bliver optrevlet, og de mange medlemmer får kortere eller længere straffe. Dommen over Pranger og Sosmeden er kagstrygning og tugthus for livstid.
Boye bliver dødsdømt og henrettet den 15. august 1856 på en bakke tæt på Broendehus (Boyes bakke).

De sidste par år har en arbejdsgruppe med tilknytning til lokalområdet suppleret med personer, som tidligere har arbejdet med Boyebanden, gennemgået de mange dokumenter fra retssagen og dommen.

Formålet har været at afdække baggrunden for overfaldet på fæstemanden i Broendehus: var der de mange penge på ejendommen, eller var det bare rygter. Arbejdsgruppen har undersøgt alt tilgængeligt materiale om Niels Hansen, overfaldet og den efterfølgende obduktion, samt de økonomiske forhold i Broendehus ved hjælp af fæstebreve, skifter og brandforsikringer m.v. Desuden er selve eksekveringen af dommen i 1856 undersøgt. De mange dokumenter er scannet/affotograferet og transskriberet af gruppens medlemmer.

Billedet: Broendehuset. Foto: Hans Jensen.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Tors hammer er en hammer
Otte sølvbægre fundet på Fejø
Middelalder-bolværk graves frem i Gram