Menu
Forrige artikel

Skattefund på Falster

Kategori: Arkiv
Visninger: 2791

Tre detektorfolk har fundet en fornem skat med 75 tunge sølvdalere fra 1600-tallet ved Orenæs på Nordfalster.

Skatte fra 1600-tallet dukker stadig frem af den danske muld. Denne gang har tre amatørarkæologer med metaldetektorer fundet 75 store sølvdalere og nogle fragmenter af et pragtbælte af sølv ved Orenæs på Nordfalster.

Efter at have ejet en metaldetektor i blot en uge fik den nystartede amatørarkæolog, Martin B. Nielsen, jackpot. Et bip på detektoren viste sig at være en stor sølvdaler fra 1600-tallet. Sammen med to andre detektorfolk havde han opsøgt en mark ved Orenæs på det nordlige Falster.

Inden længe havde de tre i fællesskab fundet flere mønter. Derfor ringede de til Museum Lolland-Falster, hvor arkæolog Anders Rasmussen tog telefonen.

- Det er en af de bedste opringninger, jeg har fået i lang tid, siger Anders Rasmussen om det, der viste sig at blive den største dalerskat fundet på Falster.

- Vi aftalte, at de skulle fortsætte med at afsøge marken for at afgrænse fundområdet og finde mest muligt, inden vi kontaktede lodsejeren og fik lov til at udgrave området, fortæller Anders Rasmussen.

Da udgravningen var overstået havde 75 sølvdalere og nogle fragmenter af et pragtbælte af sølv set dagens lys.

Og noget tyder på, at skatten var gravet ned i en kiste.

-Vi har fundet en håndfuld rustne jernnagler under udgravningen, og det tyder på, at skatten blev gravet ned i en kiste af træ, som nu er forsvundet, siger Anders Rasmussen.

Ikke fra Svenskerkrigenes tid
På Nationalmuseet er museumsinspektør og møntekspert Michael Märcher imponeret over de mange store mønter, der tilsammen vejer mere end to kilo.

- Der er tale om sølvdalere, som var 1600-tallets internationale hårde handelsvaluta. Mønterne i skatten er præget i tidsrummet 1593 – 1650, og cirka en tredjedel af mønterne kommer fra Nederlandene, siger Michael Märcher og tilføjer:

- På den måde ligner møntsammensætningen i skatten meget de sølvskatte, som blev gemt af vejen under Svenskekrigene sidst i 1650’erne i Jylland og på Vestfyn.

Men Michael Märcher er ikke overbevist om, at skatten nødvendigvis er gravet ned under svenskernes besættelse af Danmark i 1657 – 1659. Den kan godt være nedlagt tidligere.

Han forklarer, at de yngste mønter i skatten er fire mønter slået i år 1650, og skatten indeholder slet ingen mønter, som er senere, ligesom der godt kunne være lidt flere dansk-norske mønter. Dertil kommer, at de fire mønter fra 1650 ikke er specielt slidte og derfor næppe var i brug længe, inden de blev gravet ned.

- Hvis skatten var gravet ned i slutningen af 1650’erne, vil jeg forvente, at den indeholder langt flere mønter fra 1650’erne, siger Michael Märcher, som understreger, at han kun har set billeder af mønterne og ikke haft dem i hænderne.

Mere sølv gravet ned
Hvorfor nogen valgte at grave en kiste med sølvdalere og pragtbælter ned på Nordfalster vides derfor ikke med sikkerhed. Men en ting er sikkert: Det var en pæn formue, som blev gemt af vejen.

Alene sølvdalerne indeholder op imod to kilo rent sølv, og ifølge Michael Märcher udgjorde de en ret stor sum, som den almindelige bonde ikke var i besiddelse af.

- Dalere var 1600-tallets svar på 1000-kronesedlen, og skattens datidige købekraft svarede til et par årslønninger for en arbejdsmand eller prisen på fem gode okser, siger han.

Men skatten har sandsynligvis været endnu større. Det er ikke nemlig ikke første gang, at nogen finder kostbarheder på den samme mark.

I 1940’erne fandt man to knivskeder af sølv og to såkaldte stokkebælter ligeledes af sølv, som var bælter båret af fornemme kvinder i renæssancen. De vejer til sammen vejer næsten 600 gram og er udstillet på Nationalmuseet.

Hvis Anders Rasmussen på Museum Lolland-Falster er heldig kan han også bevise, at de to fund hører sammen.

Foto: Signe Fog Mogensen, Museum Lolland-Falster

(marts 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fortids-fodspor ved Femern
Vikingesmykker fra internetauktion erklæret for danefæ
Oldtidsfund under Apple-centeret i Viborg?