Menu
Forrige artikel

Syv år i sort uniform

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2329

 

Af Ulla Weishaupt

Man må sige at efter al den ståhej der gennem de sidste par måneder har været om Herlufholms kostskole, så er det et heldigt tidspunkt at lande en erindringsbog om kostskoletiden. Godt nok er det ikke Herlufholm, der er omdrejningspunkt i ”Syv år i sort uniform”, men en anden gammel og agtværdig kostskole, nemlig Sorø Akademi.

Som. 12-årig blev Jørgen Lange Thomsens liv ændret radikalt. Indtil da havde han som sine kammerater gået på Rådmandsgade Skole på Nørrebro, en rigtig “rabarberskole” hvor slagsmål og tæsk var en del af hverdagen. Jørgen var ikke den, der normalt sloges, men som årene gik, kom han oftere i slagsmål. Det var under et sådan, hvor han rodede rundt på gulvet, at en lærer kom forbi og greb ind. Albert Marstal, som læreren hed, fandt at der var mere gods i Jørgen, end det Rådmandsgade Skole kunne honorerer. Så på hans foranledning drog Jørgen og hans mor i 1956 til optagelsesprøve på Sorø Akademi. Prøverne gik godt og efter sommerferien startede Jørgen på en friplads i første mellem. Penge til uniform og andre fornødenheder var også betalt. De næste syv år indtil han i juni 1963 forlod Sorø Akademi som student, tilbragte Jørgen i en lukket drengeverden, i et miljø der var langt fra det Nørrebro, han var vokset op i.

”Syv år i sort uniform” er et tilbageblik til en tid, som ikke er mere. En tid hvor Sorø Akademi havde et elitært præg, og hvor det var forbeholdt for drenge at blive optaget. En tid hvor motivationen var negativ i form af straf og revselse, hvor det handlede om faglig viden, og hvor sociale kompetencer var en by i Rusland.

Det er en personlig bog, Jørgen Lange Thomsen her har skrevet, og som han selv skriver sidst i bogen, nogle af de følelser og betragtninger han beskriver, kan godt være efterrationalisering. Men der er ingen tvivl om, at det overordnede billede er den oplevelse, han havde af skoleopholdet for tres år siden.

Det er en hurtigt læst bog, let skrevet og løbende illustreret med foto. Hvis man forventer saftige beretninger om mobning og brutale overfald, bliver man slemt skuffet. Men Jørgen Lange Thomsen, beskriver dagligdagen med dens rutiner, forventningerne fra skolen men i lige så høj grad fra ham selv og endelig gabet mellem de to verdener skolen og samfundet. En kløft der hos Jørgen satte sine spor langt op i voksenlivet.

Jørgen Lange Thomsen (1944) professor emeritus og tidligere retsmediciner og statsobducent. Jørgen Lange Thomsen var indtil 2014 institutleder på Retsmedicinsk Institut ved SDU, Syddansk Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i Odense. Han er uddannet cand.med. fra Københavns Universitet i 1967 og har i løbet af karrieren foretaget retsmedicinske undersøgelser i en række lande, heriblandt ex-Jugoslavien, Thailand, Israel og Mexico. Jørgen Lange Thomsen er forfatter til flere bøger.

[Historie-online.dk, den 27. juli 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danskeren der ville dræbe Hitler
Simon Spies – Solkongens liv og tid
Oprørere