Menu
Forrige artikel

Danmark bliver moderne. 1900-1950.

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2870

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

For to år siden udgav Folkeuniversitetet i Aarhus og Aarhus Universitetsforlag en bog om 1800-tallet i Danmark. En letlæst oversigt over nogle af de vigtigste forhold, der var med til at gøre Danmark til Danmark. 100 sider med et emne på hver side. Enkelt og godt. Bogen var et slags program for Folkeuniversitetets fejring af Århundredets Festival.

Og nu er det så de første 50 år af det tyvende århundrede, det drejer sig om i udgivelsen ”Danmark bliver moderne”. Samme udgivere og igen som en forløber for vidensfestivalen Århundredet Festival, der løber af stablen i begyndelsen af marts. Layout er også næsten det samme. Men nu har hvert år dog fået et opslag, altså to sider, hvilket har givet plads til lidt længere tekster og lidt flere billeder. Men igen enkelt og godt – og fin formidling af en række velskrivende forskere, fortrinsvis mænd – blot ni ud af 51 artikler er forfattet af kvinder.

De enkelte artikler er altså knyttet til et årstal fra 1900 til 1950. Men formidlingen af emnet er naturligvis trukket både tilbage og frem i tid. Popkultur i 1908 har udgangspunkt i, at ugebladet Hjemmet begyndte at bringe tegneserien om de uartige drenge Knold og Tot, hvilket blev et gennembrud for de amerikanske tegneserier. Og samme år kom Nick Carter-kriminalhæfterne til Danmark. Det giver Søren Hein Rasmussen lejlighed til at fortælle om populærkulturen og modstanden mod den, men også om den stigende popularitet. Det var noget af det moderne. Søren Hein Rasmussen har i øvrigt skrevet en række artikler, og tak for det: Han har en let og humoristisk hånd, som det er en fornøjelse at læse.

Men det moderne kunne naturligvis også ses i musikken, hvor Carl Nielsen lagde grunden for 30’erne kulturradikale komponister, der blev inspireret af folkemusik og jazz. Eller i moden, opdagelserne på medicinalområdet og lægevidenskaben, ungdomskulturen, der blev noget i sig selv, i litteraturen, i børnepasningen og meget mere. I den seneste periode op til 1950 om amerikaniseringen gennem Marshallhjælp, populærkultur mv. Der skal nok være specialister, der vil kunne påpege mangler – altså forhold som ikke har fundet nåde for redaktionen, men det kan ikke være ret meget.

Og så var det jo også en periode, der så de to store verdenskrige. Første verdenskrig 1914-1918 med dansk neutralitet i krigens vanvid, som naturligvis er dækket af Nils Arne Sørensen, men også med en ny grundlov, hvor både fruentimmere og folkehold fik stemmeret (Nina Koefoed) og salget af dansk-vestindiske øer til USA (Astrid Nonbo Andersen) samt revolution i Rusland og næsten i Danmark (Bertel Nygaard). Anden Verdenskrig 1939-1945, hvor Niels Wium Olesen skriver om besættelsen af Danmark i 1940, om modstanden 1943 og retsopgøret 1946.

Og som nævnt er der blevet mulighed for at bringe tre illustrationer pr. opslag. Fotografierne og tegningerne er velvalgte og supplerer teksten godt. I flere tilfælde får man en historie yderligere gennem de fyldige billedtekster.

Som man kan forstå, er emnerne mangfoldige og mange af dem noget, man ville have forventet. Men der er også mere uventede opslagsord som ’Neger’, ’Orgasme’, ’Universitet’ og ’Universet’, og til sammen giver de et flot overblik over en tidsperiode, hvor det nye, det moderne slog igennem. Det vil formodentlig give byens store Folkeuniversitet god lejlighed til uddybende foredrag om de mange emner til glæde for den store skare af århusianere, der hvert år bestormer foredragssale og auditorier i landets næststørste by. Det kan man overbevise sig om ved at konsultere Folkeuniversitetets flotte program med et næsten grænseoverskridende blikfang i form af en smuk, afklædt ph.d.-studerende i filosofi på forsiden.


Siden er oprettet 08-02-2016  

Forrige artikel
Se relaterede artikler
50 begivenheder – højdepunkter i verdenshistorien
Udenfor - En rejsende romafamilie
Ukendt land