Menu
Forrige artikel

Kulturhistorier fra by og land

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 295

 

En perlerække af artikler og historier fra området omkring Helsingør. Med mange billeder og illustrationer følger mangfoldige artikler om livets gang i hele området. Der er alt fra natmændenes arbejde til Helsingør Værft, fra før det blev til Kulturværftet

Af Michael Koch

Populært sagt er bogen koncentreret kulturhistorie samlet i én bog. Der er artikler om byliv, om livet på landet, og de spænder fra nyere tid og flere hundrede år tilbage. Læseren kan plukke en artikel og blive opdateret på et sted eller et emne. Fælles er, at artiklerne bygger på primærkilder og forfatterens egne undersøgelser. Med en baggrund som faginspektør og arkivar ved Museerne Helsingør har han haft rig mulighed for at dykke med i materialet og formidle spændende artikler.

Nogle artikler har tidligere været publiceret i mere eller mindre flygtige medier som SoMe og aviser og blade. Styrken her er, at de langt over 100 artikler nu er nemt tilgængelige i bogform. Bogen har en vidtrækkende mangfoldighed på emner. Det er ikke en bog om huse, land, landbrug, skov eller middelalder, men en sjov, spændende og skøn blanding af velskrevne artikler med varierende længde. Nogle fylder en side med foto, andre strækker sig over adskillige sider. En interessant måde at præsentere lokalhistorie på. Det fungerer utrolig godt. Som læser er man stærkt underholdt, og det er nemt at komme gennem den store bog i passende bidder.

Det er meget tydeligt, at forfatteren har en stor forkærlighed for, at gamle huse skal bevares. Al ære og respekt for det. Alt for mange huse er blot revet ned, fordi et regnestykke viser, at grunde kan høste flere indtægter ved at bygge nyt på grunden. Tænk blot, om flere af de gamle huse i dag var bevaret og istandsat til moderne indvendig komfort.

Det er svært i dag at forestille sig den østlige ende af Strandgade i Helsingør. Væk er de gamle huse og i stedet nye høje.

Ét af eksemplerne på huse, der er væk, er Strandgade i Helsingør. Husene i gaden blev revet ned, fordi Jernbanehotellet i Havnegade brændte. I dag er det en smal gade med høje huse på begge sider. Selvom flere af husene havde en fredning, trådte det særlige bygningssyn i virksomhed, og så var det sket. Det skete på trods af, at foreningen for gamle bygningers bevarelse havde gjort, hvad de kunne. Derfor har husene været væk siden 1939.

Hemmelige løngange mellem Kronborg og Marienlyst lyder som noget spændende, og mange har forestillet sig kongen gå krumbøjet fra den ene bolig til den anden - uden nogen kunne se det. Men de mange gange er endegyldigt bevist at være noget helt andet. Det er minørgange brugt som en del af fæstningens forsvar. Man kunne komme fra Kronborgs volde under det åbne fæstningsterræn mod en fjendes skyttegrave.

Det var ikke kongens løngange som folk i mange år forestillede sig. Efter grundige geologiske undersøgelser ved man nu, at det var minørgange ud for Kronborg. Her er det geolog Poul Falkenberg og hans børn ved indgangen til en minørgang

Hvem husker ikke bryggerhestene køre ud med tungt læssede vogne - eller blot de reklamevogne de fortsat har med smukke heste for. Wiibroe Bryggeri havde fra sidste århundredskift kørt øl ud. Først i tønder, siden i flasker. Hestene skulle være stærke, og den jyske hest har altid været den foretrukne. En god bryggerhest kostede helt op til 850 kroner, men det var så også en hest, der kunne trække i ca 13 år. En sjov historie var, da en kusk morede sig så kosteligt, at hans gebis røg ud, og lige ned i en hestepære. Resolut samlede han det op, tørrede det af i skjorten - og stak det ind på plads. Folk omkring var lamslåede.

Det så både rart og hyggeligt ud når bryggerhestene forlod bryggeriet med en tungt læsset vogn. Der forestod et hårdt slæb for bryggerikuskene at få ølkasserne ind til købmænd og udskænkere

Der er som sagt utallige gode artikler i bogen. At skabe en hel bog med lokalhistoriske artikler er en utrolig fin og stærk metode til at udbrede kendskabet til den historie, der omgiver steder i Danmark. Denne forfatter behersker til fulde, hvordan den disciplin skal udføres.

[Historie-online.dk, den 4. november 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sønderjysk Søfarts Historie 1-2
Gladsaxe
Indvendinger mod anmeldelse