Menu
Forrige artikel

Tarfisk og vækkelseskage – kulturhistorisk kogebog fra Thy

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2969

Af Elly Hvarregaard

Der vrimler med kogebogsudgivelser for tiden. Hverdagsmad fra River-Cottage og mormorop-skrifter fra Karolines Køkken, for blot at nævne et par stykker af årets mange udgivelser. Men har vi så virkelig brug for én mere, som den Museet for Thy og HanHerred har fået etnografen Mie Buus til at samle opskrifter til og skrive?

Ja, må svaret blive. For det er dejlig kogebog, med kulturhistorisk baggrund, som resultatet – Tarfisk og vækkelseskagerkulturhistorisk kogebog fra Thy – er blevet. Den har et appetitligt format, et lækkert lay-out og er i god kvalitet mht. til papir, skrifttyper og fotografier, der dels er nutidige og dels historiske fra de lokale arkiver.

Hvad kan man så få på 180 sider om mad fra Thy? Ja, bogen er inddelt i grupper efter råvarer, primært fra klitheden, med en historisk indledning, hvor der gives en generel indføring i madskikke, om skillelinjen mellem bondens og fiskerens liv, om hverdagsmad kontra festmad og om konservering.

Herefter er der afsnit om fisk, får og lam, vildt, gris, okse, fjerkræ og æg, mælk og fløde, kartofler og kål, bær, honning, bagværk, øl, dram og vin. Bogen sluttes med kilder og indeks, hvor litteraturliste er at finde. Desuden er der et udmærket opskriftsindeks, hvor enkeltretter nemt kan findes. Det er ordnet alfabetisk under hver kategori af retter.

Hver af de nævnte afsnit indledes med en kort kulturhistorisk redegørelse, der er rigtig spændende at læse. Her får vi fx indblik i den årlige udflugt på klitheden, hvor hele familien drog ud med spande og skåle for at plukke blåbær, eller ”swotbær”, som min mor, der stammede fra Vestkysten, yndede at kalde dem.

Bogens kildegrundlag er baseret på flere års undersøgelser, som Mie Buss har gennemført i Thy-området omkring mad og opskrifter, dels med skriftlige kilder som gamle kogebøger, opskriftsam-linger mv., dels med interviews fra nulevende personer. Desuden har madlavnings-seancer på Stenbjerg Kro, hvor kendte kokke igennem de sidste seks år har stået for ”Smag på Thy”, givet inspiration til kogebogens opskrifter.

Det er som nævnt en rigtig dejlig bog, men nok mere coffeetable-agtig end ”ægte” kogebog. Jeg synes måske, at forfatteren sætter sig lidt imellem to stole ved at tage de nyere opskrifter fra Stenbjerg Kro med i bogen. Jeg ville have foretrukket en ren historisk kogebog, evt. suppleret med et afsnit med de moderne opskrifter i et selvstændigt afsnit. Men det er jo en smagssag.

Alt i alt er det en fin bog, der giver et godt indblik i det nøjsomme liv på klitheden igennem de sidste 200 år. Tak for initiativet til Museet for Thy og Vester Hanherred. Her er god inspiration til rigtig slow-food, som vor mor og mormor lavede den.

En lille appetitvækker fra bogens righoldige antal af opskrifter kommer her: Kleiner. (Karen Marie Jensdatter, 1832) Til et pund mel tager man 6 æg som røres godt med fløde og trefjerdingspund stødt sukker. Når det er rørt godt sammen, så rulles den ganske tyndt ud med rulletræ (kagerulle). Nu skæres de af i lange stykker og sløjfes. Klejnerne bages i afklaret smør eller svinefedt. De anrettes med lidt sukker over.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Smagen af Kina
Forbrugets kulturhistorie
Danmark på druk