Menu
Forrige artikel

DR i 100 år

Kategori: Bøger
Visninger: 227

 

Af Kresten Søe

Indholdsbeskrivelsen fra bogens forord

”Tag med på en tur gennem 100 års historie om Danmarks Radio baseret på mere end 50 nye interviews og knap 100 interviews med afdøde DR-skikkelser - suppleret med 180 fotografier primært fra DR’s arkiver. Første halvdel fortælles relativt hurtigt, mens tempoet sætters ned og detaljeringsniveauet op, når det gælder de seneste fem årtier. Det er jo den tid foran radioen og fjernsynet, de fleste af os kan huske.”

Forinden skrives - også i forordet:

”Her måtte jeg naturligvis sande, at der ikke var plads til det hele, så hvis lige præcis dit yndlingsprogram ikke er nævnt er ansvaret mit alene!”

Det første er en fyldestgørende redegørelse for bogens kilder, DR arkivalier og især det righoldige illustrationsmateriale, der overalt ledsager fremstillingen som en perlerække af indbydende atmosfæremættede fotos i farve og s/h, der er placeret i fint samspil med teksten.

Med hensyn til det sidste, så fandt jeg absolut INTET glemt fra de mange udsendelser, jeg selv erindrer siden barndommens første familie-TV sidst i 1950’erne op til i fladskærmen af i dag.

Indhold og opbygning

Bogen er grundlæggende kronologisk opbygget, men går alligevel ofte på tværs via emneopdelte selvstændige temakapitler. Alt sammen er primært fortalt gennem de mest kendte programmer i såvel radio som TV suppleret af interviews med de mennesker, der i sin tid skabte dem.
Blandt de agerende er både for- og mere nutidige kendisser fra Kaptajn Jespersen, Gunner Nu, Ingvald Lieberkind og Buster Larsen i Hov Hov til TV-kokkene gennem tiderne, Tine Bryld i P4 i P1 og Poul Thomsen med hunden Balder i Dus med dyrene.

Af bogens indhold blandt andet:

Fremstillingen rummer også almindelig journalistik i form af emneinddelte faglige kapitler og en del større eller mindre indrammede bokse med markante personligheder fra fx nyhedsoplæsere Claus Toksvig, Ole Michelsen og Jørgen Clevin eller stof om TV-serier fx Dallas.
Imellem den mere almindelige fremstilling er fx særligt udvalgte TV- og radiobegivenheder gennem tiderne fx perioden med Aktive lyttere og røde lejesvende, julekalenderens historie, DR under Besættelsen plus Monopolet, der blev brudt i 1988 og den deraf følgende konkurrence fra TV2.

Hertil komme en del stof om spillet og de politiske og rivaliserende kampe bag kulisserne. fx om nyhedsformidlingens udformning, sportsudsendelserne med blandt andet sportslørdag, musik, drama med fx Leif Panduro, radiodokumentar, pausefisk og meget, meget mere. 

De mange Quizprogrammerne gennem tiderne får også en kronologisk historisk gennemgang, og vi hører fx om Jørn Hjortings ”de ringer vi spiller”, der i starten ikke blev optaget og gemt i arkiverne, fordi det populære folkelige radioprogram blev anset som underlødigt!

Også kritiske og nuancerende vinkler

Blandt bogens lidt mere historisk/fagligt kontroversielle prægede indslag kan nævnes den politiske kamp om DR’s indhold, den løsslupne alkoholkultur i DR i 1970’erne, teknikken bag udsendelserne i både radio og TV og de mest markante kontroversielle journalistiske fejltrin, som da Erik Thygesen med afskedigelse til følge overskred alle grænser med en fingeret reportage om en katastrofe på Lindøværftet.

En fuldstændig gennemgang af alle jubilæumsbogens perler vil her kræve flere sider, så denne anmelder vælger at stoppe her. Forinden vil jeg dog især lige fremhæve DR’s kvalitative børneudsendelser i både radio og TV, som Jacob Wendt Jensen giver en fortjent fyldig og meget spændende omtale fra de fra den første børneradio i 1926 med Drengetimen for friske drenge i radioens barndom til de elskede klassikere med Bamse og Kaj og Andrea til den for mange ret så kontroversielle Onkel Reje.

Et helstøbt værk såvel som coffee table book og seriøs mediehistorie

For to år siden udgav Jacob Wendt Jensen sammen med Christian Monggaard to tilsvarende storværker i murstensformat om Tv-serien Matador og Huset på Christianshavn. (Se anmeldelse Huset på Christianshavn) DR 100 år kan med sit tilsvarende koncept pluklæses eller billedlæses fra sofabordet eller læses fra ende til anden som det spændende stykke dansk medie-og samtidshistoriske værk, det udgør.

Jacob Wendt Jensen har med denne bog igen formået at være underholdende samtidigt med, at han alligevel får serveret sit stof med både tyngde, faglige nuancer og begejstrede eller kritiske vinkler. Hertil kommer, at han med det pragtværk i den grad bringer ”husker du” oplevelsen frem hos de mange, der har fulgt med i DR’s mange udsendelser og serier gennem årene.
Medvirkede hertil er de mange interviews. som han på yderst professionel vis formår at få til at smelte sammen med den øvrige fremstilling til en fin helhed, der glider ind i og supplerer med tangenter til både fortid og nutid med både faglig substans, dybde og aktualitet

Bogen udgør et særdeles fint og lettilgængeligt værk med bud til såvel TV nostalgikere, seniorer og mediehistorisk interesserede. For begge grupper vil den byde på både underholdning, fine personportrætter og er dertil i kraft af forfatterens imponerende baggrundsresearch også et stykke helstøbt formidlet samtidshistorie.

[Historie-online.dk, den 5. november 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Opera i guldalderens Kbh.
Den ekstatiske outsider
Sjostakovitj. En sovjetkunstner