Menu
Forrige artikel

En stump genstand

Kategori: Bøger
Visninger: 1578

 

Af Ulla Weishaupt

25. maj udkom Frederik Strands bog ”En stump genstand” med undertitlen Danske drabssager. Det er en bog der henvender sig til den store gruppe af læsere der interesserer sig for True Crime, og det er ikke bare en fortælling, men hele 25 mord og mordvåben vi bliver præsenteret for. Fælles for mordvåbene, er at de alle er eller har været at finde på Politimuseet der ligger på Fælledvej i København i den bygning hvor Station 6 tidligere havde til huse. Museet åbnede d.18. november 1993, men har rødder helt tilbage til 1904, hvor der blev samlet effekter i Domhusets kælder.

Bogens mordhistorier strækker sig da også over en periode på knap 150 år (fra 1881 til 2005), hvilket giver et indblik i dels den tid, hvor drabene blev begået, samt hvordan drabskriminaliteten har ændret form op gennem tiden. Som eksempel kan nævnes, at frem til 2.verdenskrig blev skydevåben næsten ikke brugt, men under besættelsen var der rigtig mange drab, hvor offeret blev skudt. Så stilnede det af igen frem til 1980’erne, hvor bande- og rockeropgør begyndte at tage fat.

Men mellem skydevåben og knive finder vi også genstande som man normalt ikke forbinder med mordvåben, feks. en gulvskrubbe. De enkelte genstande dækker over mange typer af mord, lige fra henrettelser og hadfobrydelser til jalousi, politidrab og bandemord. To af de genstande, Frederik Strand har taget med i sin bog, adskiller sig dog fra de andre, idet der her er tale om, at “drabsmanden” er staten selv. I de to tilfælde er det især interessant at se, hvordan staten agerede, da straffeudmålingen skulle eksekveres.

For hver af de 25 drabssager indledes kapitlet med et foto af den brugte genstand. Herefter følger en beskrivelse af forbrydelsen, derefter lidt om opklaringen, de involverede parter og hvorfor ugerningen skete, for til slut at runde af med dommen.

Frederik Strands bog er velskrevet, informativ og let læselig. De 25 afsnit passer rigtigt godt som læsestof i tog til og fra arbejde, med mindre man hellere vil slå sig ned i sofaen med en god kop te. Jeg har haft stor fornøjelse af læsningen, og jeg er også ret sikker på at jeg en dag er nødt til at lægge vejen forbi Politimuseet på Nørrerbro for at se klenodierne i de rette omgivelser.

Frederik Strand er cand.mag. i filosofi og historie samt ph.d. i politihistorie. Han har været leder af Politimuseet i København siden 2010. Han har tidligere udgivet en lang række bøger om politihistorie, og hans seneste bog, "Uropatruljen – politiets hårde halse", modtog Tage la Cour-diplomet.

[Historie-online.dk, den 7. juni 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Uropatruljen
En morders bekendelser
Til gavn for de levende